ALLES KAN BETER. DE EERSTE MULTIMEDIASPELERS presteren behoorlijk, maar om echt te genieten van de nieuwste trend wacht je beter tot de volgende generatie spelers.

CREATIVE ZEN PMC

www.creative.com

iRiver PMP

www.iriver.com

Mobiele multimediaspelers

De hedendaagse nomade wil onderweg niet alleen genieten van zijn favoriete muziek, maar ook van foto’s en video’s. Een MP3-speler volstaat daarvoor niet. Bill Gates was zo vriendelijk om met zijn Microsoft Portable Media Center (PMC) de nodige software te leveren voor zulke spelers. Creative is de eerste die ervan gebruikmaakt: de Zen PMC is volledig gebaseerd op deze software. Ook andere partijen springen op de trein. Zo heeft iRiver zijn Portable Multimedia Player, waarvan het de PMP-140 en PMP-120 bij ons uitbracht. Deze toestellen gebruiken een door iRiver gemaakte toepassing op Linux.

Beide spelers hebben duidelijk voor- en nadelen. De software van Microsoft speelt bij voorkeur bestanden af in formaten waar de Windows Media Player mee overeenkomt: WMA, MP3 en JPEG. Video, beeld en geluid in andere populaire formaten zoals MPEG, AVI, WAV of tiff kan je zo niet afspelen op de Zen. Staat op je computer evenwel Windows Media Player, dan worden die automatisch omgezet in het juiste formaat. Voor de populaire videoformaten MPEG-4 en DivX moet je aparte software kopen om de bestanden naar het juiste formaat om te zetten.

De PMP-140 van iRiver daarentegen kan bijna al die formaten zo aan. Het kost bij dit toestel echter flink wat meer moeite om de muziek-, foto- en videobestanden die je op je computer hebt staan synchroon te houden met die op je PMP. Wie Windows XP heeft en daar versie 10 van Windows Media Player op draait, kan de Zen PMC met-een aansluiten op zijn computer en zonder de minste moeite bestanden overhevelen in de twee richtingen.

De software op de toestellen zelf is natuurlijk ook van belang. Op de Zen PMC is de software van Microsoft een pak eenvoudiger en intuïtiever te gebruiken dan die op de iRiver. Al zijn ze ook verre van perfect, de knoppen op het Creative-toestel zijn veel logischer en duidelijker dan bij de iRiver. Wat de toestellen zelf betreft, is de verhouding dan weer totaal omgekeerd. De Zen PMC is één massieve blok plastiek waar ze een schermpje en wat knoppen hebben ingeduwd. Het ding ligt gewoon barslecht in de hand. Met z’n ietwat gewelfde zijkanten ligt de iRiver dan weer heel prettig in de hand, zo goed dat je zou denken dat het een mini-spelconsole is.

De kwaliteit bij het afspelen van muziek, video en foto’s is bij beide toestellen vergelijkbaar. Met schermpjes die niet veel groter zijn dan die van de meeste zakcomputers, moet je niet al te veel verwachten, maar de kwaliteit is zeker goed genoeg om videofragmenten te bekijken. Als beide toestellen het beste van het ander zouden overnemen, zouden dit best leuke hebbedingen zijn voor de 600 euro die ze kosten. Om er echter ten volle van te genieten, wacht je best toch tot de volgende generatie. Bruno Koninckx

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content