Zondag 11/12, 20.45 – Canvas

Mag Jonathan Vandenbroeck zich terecht de hardst werkende Belg in showbizz noemen? Docu Milow From North To South levert het antwoord, aldus regisseur Eddie Gregoor. ‘Canvasbaas Mark Coenen was nogal onder de indruk van het tourdagboek dat Arnout Bracke voor Milow had gedraaid’, verklaart Gregoor, bekend van onder meer Plat préféré en Belpop. ‘Hij vond dat er meer mee moest worden gedaan. Zo kwam Lies Vanbrabant aan boord voor de interviews en boog ik me over de structuur.’

En is het gelukt om uit uren webvideo’s een documentaire te puren?

EDDIE GREGOOR: Dankzij het intensieve werk van Arnout bieden die webvideo’s een unieke kijk in het tourleven van Milow. Het is ook de verdienste van Jonathan dat hij zich niet afschermt nu Milow steeds groter wordt. Voor de Canvasdocu zijn we meegereisd naar Duitsland en aan de hand van gesprekken reconstrueren we de geweldige vlucht die de carrière van Milow over zeven jaar heeft genomen.

Hoe groot is Milow in Duitsland?

GREGOOR: Echt groot. Hij vult er zalen van de grootte van Vorst Nationaal. En het is echt indrukwekkend om vier- à vijfduizend mensen te zien meezingen. Vooraf staan ze vaak rijen dik aan te schuiven. Jonathan gaat dan wel eens bij de vele wachtenden busken om hun leed wat te verzachten. Bij een openluchtfestival barstte er tijdens het Milowoptreden een wolkbreuk los, maar iedereen bleef gewoon staan. Jonathan was nadien zo onder de indruk dat hij vanuit het raam van het naburige kasteel dat als backstage dienstdeed nog een afterconcertje gaf voor de fans.

Hij lijkt een doodgewone jongen te blijven. Bepaalt dat zijn charisma?

GREGOOR: Jonathan begrijpt de wensen van de Youtube- en Facebookgeneratie heel goed – hij behoort zelf tot die generatie. Hij geeft een inkijk in zijn leven en werkt hard voor zijn fans. Bijna elke minuut dat hij wakker is, is Jonathan met Milow bezig. Enkel voor Amerika heeft hij noodgedwongen een manager aangesteld.

Vanwaar die enorme gedrevenheid?

GREGOOR: Die drive zit bij de familie Vandenbroeck ingebakken. Dat hebben we met eigen ogen kunnen zien, want voor de docu zijn we bij hen langsgeweest. Jonathans ouders hebben hun kinderen meegegeven dat als ze iets willen doen, ze ernaar moeten streven de beste te zijn. Een van zijn broers is nog karatekampioen geweest en een andere is actief in het circus.

Jij werkt ook vaak samen met dat andere Leuvense fenomeen: Jeroen Meus. Hebben hij en Milow nog meer gemeen?

GREGOOR: Ja, bij allebei straalt uit hun ogen een verlangen: ‘Wereld, hou van mij.’ Zo weten ze een groot publiek te charmeren, van 7 tot 77 zoals vroeger op stripblad Kuifje stond. Of dat geen risico’s inhoudt? Jazeker, maar ze zullen voor zichzelf moeten uitmaken hoe die val te vermijden.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content