MILLENNIUM **

NOOMI RAPACE in 'MILLENNIUM'. Zweedse krimi van zijn meest feministische kant.

Zaterdag 2/10, 21.10 – Canvas, Niels Arden Oplev en Daniel Alfredson met Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre. ZW 2009Nu Canvas de filmtrilogie naar Stieg Larssons postuum gepubliceerde en fenomenale crimihit in zes delen uitzendt, zou je na de eerste aflevering kunnen denken dat de Zweed zijn verhalen rond onderzoeksjournalist Blomkvist liet draaien. Niet dus, het intrigerende hart van deze misdaadserie is Lisbeth Salander, een asociale neogothic en geniale hacker die uitgegroeid is tot een feministisch icoon van de sterk sociaalkritische Scandinavische krimi’s.

De rol van de eigenzinnige, kickbok-sende en gepiercete Salander – voor Larsson de volwassen versie van Pippi Langkous – wordt met vurige gretigheid vertolkt door de pezige Noomi Rapace. Millennium heeft net een verslavend effect omdat je meer wilt weten over deze even barse als raadselachtige wraak- engel. Ze weigert immers om in een slachtofferrol te kruipen, ook al wordt ze brutaal verkracht of levend begraven, maar gaat net als Blomkvist verbeten op zoek naar de waarheid.

Een uitzonderlijke bioscoopervaring kon je deze narratief niet altijd strak gefocuste reeks met als hoofdthema duistere familiegeheimen en vrouwenmisbruik niet noemen. Logisch: enkel deel één werd als een bioscoopfilm opgevat, terwijl het productiehuis achter deze heel degelijke en nogal trouwe verfilming ook tekende voor de Wallander-televisiereeks van Henning Mankell.

De Millennium-serie situeert zich op datzelfde kwaliteitsniveau, alleen is het een meer grimmige afrekening met de schone schijn van de door kwaad en corruptie overwoekerde Zweedse welvaartmaatschappij. Van Jodenhaat over vrouwenhandel tot kinderporno en duistere samenzweringen in de hoogste regionen van het staatsapparaat: Millennium spit het allemaal grauw-realistisch en episodisch uit met veel gevoel voor benauwende spanning en sfeeropbouw.

Vergeet het dat het enkel blijft bij deze trilogie, die bestaat uit Mannen die vrouwen haten, De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid. Hollywood is al bezig met een remake, die door David Fincher geregisseerd zal worden met Bondacteur Daniel Craig en de onbekende actrice Rooney Mara in de hoofdrollen. Gezien het wereldwijde succes is de kans groot dat het op Larssons pc gevonden onaffe manuscript van het vierde deel ook wel ooit nog afgewerkt wordt.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content