Waar ben je op dit moment mee bezig?

Bent Van Looy: Ik ben met Das Pop in het überhippe Stockholm een nieuwe plaat aan het opnemen. We hebben elf nummers geschreven, en nu trekken we af en toe een week naar hier om er in alle rust en ver weg van de alledaagsheid aan te kunnen werken. We hebben hier een lege studio zonder materiaal gevonden – heel handig, want wij hadden wel materiaal, maar geen studio. Het is de bedoeling dat we de plaat zelf gaan producen – ik denk dat we onderhand genoeg ervaring hebben om daarin te slagen. En nu wil jij zeker weten hoe die nieuwe plaat klinkt?

Als het kan: graag.

Van Looy: Wel, hij wordt anders dan de vorige. De muziek wordt iets glamoureuzer, iets donkerder. Vrij veel ABBA ook – wat uiteraard goed nieuws is. Onbeschaamd poppy, maar met een sluipende duisternis: laten we het daarop houden.

We hopen hem tegen 2014 te kunnen verwelkomen.

Van Looy: (Lacht) Het zal deze keer sneller gaan dan bij Das Pop. We voelen niet meer de nood om alles op alles te zetten. De muziekindustrie loopt op zijn laatste benen – of heeft toch een beetje griep alleszins. Het heeft geen zin meer om te doen alsof we in 1993 leven: majors brengen per jaar nog een plaat of drie uit, waarvan voor hen alles afhangt. Risico’s kunnen ze toch niet meer nemen. Een wereldwijde release – waarvoor we met Das Pop gingen, vandaar de vele vertragingen ook – is niet meer haalbaar. Pas op, we willen nog altijd de wereld veroveren, hoor. Je móét de droom blijven najagen. Alleen zal dat op een andere manier moeten gebeuren.

Mogen we je trouwens met de titel van Beste Twitterende Muzikant bedenken? Je Das Popaccount is zowaar lezenswaardig – iets wat we niet van het hele medium kunnen zeggen.

Van Looy: Dank je wel. Ik doe het graag, dat twitteren. Ik houd van bondigheid, en het is natuurlijk een bijzonder bondig medium.

Tussen alle tweetpics van je sokken – fraaie collectie trouwens – staan ook een paar intrigerende boodschappen. Wat bedoelde je bijvoorbeeld met ‘Ontdek mijn innerlijke Herman Van Molle’, een tweet van 19 juni jongstleden?

Van Looy: Toen stond ik op een van de mooiste plaatsen waar ik ooit geweest ben: een privé-eiland in een archipel van Stockholm. Voor het eerst in mijn leven voelde ik de Zweedse kluizenaar in mij ontwaken. Om een of andere reden heb ik ook altijd naar Herman Van Molle opgekeken – het moet iets te maken hebben met de wijsheid die hij uitstraalt.

Wat ons naadloos bij quizzen brengt. Hoe heb je de mediastorm na ‘De Slimste Mens Ter Wereld’ verteerd?

Van Looy: Ik vond het heel spannend eigenlijk. Al vermoed ik dat het alleen maar leuk bleef omdat ik niet zo vaak in België ben – ik heb het voorbije jaar vooral in Londen, Parijs en Stockholm gezeten. Pas als ik in Zaventem landde, begon het Grote Feest der Herkenning. (Lacht)

Tot slot: welke muzikant of band zou jij naar voren schuiven voor Generatie Morgen?

Van Looy: The Hickey Underworld. Deze zomer gaan we hun nieuwe plaat producen, en wat ik er al van gehoord heb, klinkt zeer veelbelovend. Nóg spannender dan hun vorige plaat.

(G.Z.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content