In ‘Man zkt vrouw’ zoekt een gepensioneerde weduwnaar (Jan Decleir) een nieuwe liefde. Regisseur Miel van Hoogenbemt van zijn kant zweert eeuwige trouw aan The Beatles, ‘The Full Monty’ en ‘Prison Break’.

* Mogen we ‘Man zkt vrouw’ een romantisch drama noemen?

Jazeker, maar dan van het betere soort. As Good as It Gets, Broken Flowers en About Schmidt: aan dat soort prenten heb ik me gespiegeld. Mijn film is niet flitsend, maar traag gemonteerd. Volledig in de lijn van het thema dus.

* Zie je jezelf ooit een flitsende videoclip draaien?

Niet echt. Maar mensen als Bob Dylan en Bruce Springsteen mogen mij altijd bellen. En tegen fantastische Belgische artiesten als Hooverphonic, Arno en Soulwax zou ik ook geen nee zeggen.

* Spinvis maakte de soundtrack voor ‘Man zkt vrouw’. Kende je zijn werk al?

Niet echt. Het was Wim Opbrouck (die ook een hoofdrol speelt, nvdr.) die tijdens een draaibreak die naam liet vallen. Ik luisterde naar Spinvis, Dagen van gras, dagen van stro en zijn live-cd en ik was direct verkocht. Erik De Jong, de man achter Spinvis, is een heel gevoelige man. Het klikte meteen.

* Volg je de hedendaagse muziekscène een beetje?

Te weinig. Op het gevaar af ouwezakkerig te klinken: ik vind de melodieën van The Beatles nog steeds onovertroffen. Mijn vrouw is een zware Rolling Stonesfan, en dat levert wel eens discussies op.

* Waar luister je nog naar?

Vroeger was ik een trouwe Studio Brusselluisteraar. Het is misschien de leeftijd, maar ik kan niet goed meer tegen housemuziek. Nu zet ik Radio 1 op. De wandelgangen en Het beste moet nog komen met Friedl’ Lesage vind ik geweldige programma’s. Een goed gesprek van één uur, dat kan nog op de radio. Op tv is dat jammer genoeg onmogelijk geworden.

* En in film?

De essentie van een goede film is het verhaal, dat gedragen wordt door de acteurs. Als van een film achteraf vooral de fotografie of technische hoogstandjes bijblijven, is er iets grondig fout.

* Welke films noem je dan geslaagd?

The Full Monty, omdat die de meest tegenstrijdige gevoelens opwekt. De regisseur, Peter Cattaneo, maakte ook Opal Dream, een prachtfilm voor kinderen. Er is één cruciale film in mijn leven, die me deed beslissen om geen schrijver maar filmmaker te worden: Lenny van Bob Fosse. Dustin Hoffman is magistraal als de controversiële komiek Lenny Bruce.

* Ben je een poëzieliefhebber?

Ik ben daar te ongeduldig voor. Wat ik wel heel graag lees zijn Britse crimestories. Mijn favoriete auteurs? Minette Walters en Ian Rankin.

* Kijk je veel tv?

Bijna nooit. De series die ik volg – Prison Break en Desperate Housewives – koop ik op dvd. Die reeksen zijn zo goed gemaakt en met zo’n gigantisch budget gedraaid dat ze een enorme invloed hebben op filmmakers. De omgekeerde wereld dus.

* Wat was je laatste culturele aankoop?

De dvd van The Woodsman. Ik moet ‘m nog bekijken, zoals zovele films in mijn kast. Weet je, ik betaal bijna nooit meer dan 8 euro per dvd. Neem het van mij aan: als je het internet afspeurt, kan je overal koopjes doen!

‘Man zkt vrouw’, een film van Miel van Hoogenbemt met hoofdrollen voor Jan Decleir en Wim Opbrouck, speelt vanaf 8 augustus in de bioscopen. www.manzktvrouw.be, manzoektvrouw.skynetblogs.be.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content