Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

MOEDIG VOORWAARTS – Midlake heeft het op zijn derde worp over ‘The Courage Of Others’, maar blijft toch vooral zélf de dapperste aller muziekgroepen.

The Courage Of Others

Progfolk

Bella Union

Soms, héél soms, in een van de zeldzame drenkplaatsen waar men onze poef gedoogt, proberen wij aan een volslagen leek wel eens uit te leggen hoe Midlake klinkt. Dat valt niet mee, en heus niet alleen omdat onze tong het op zulke momenten wel eens laat afweten. De muziek van Midlake verdraagt geen omschrijving. En bovendien schijnen Tim Smith en de zijnen er ook nog eens een duivels genoegen in te scheppen om met elke nieuwe plaat weer een ander zijweggetje van de popmuziek in te slaan – de schelmen!

Nochtans kwam Midlake negen jaar geleden aan het raam piepen als een rechttoe rechtaan groepje Radioheaddiscipelen. Hun magistrale debuut-ep Milkmaid Grand Army geurde zo hevig naar Radiohead dat zelfs een verkouden Thom Yorke het verschil met zijn eigen groep nog maar moeilijk wist waar te nemen. Maar sindsdien is het Texaanse vijftal al even vaak van stijl veranderd als Terry Verbiest van baan en Tom Lanoye van opticien. Bamnan And Slivercork zweefde op een ganjawolk richting Mercury Rev, Flaming Lips en Grandaddy, terwijl het vier jaar oude The Trials Of Van Occupanther kniehoog door de moerassige roots van ouderwetse countryrock waadde.

Overigens verstaat Midlake de kunst om vaagweg aan foute genres en groepen te refereren, zonder zich daarbij zelf op kitscherige uitschuivers te laten betrappen. Op The Trials Of Van Occupanther loerden America en The Eagles om de hoek, maar nergens dreven die echo’s onze tenen naar het plafond. Op het nieuwe The Courage Of Others schieten onze gedachten meermaals richting progformaties als Jethro Tull en The Moody Blues, maar op geen enkel moment overwegen wij een telefoontje naar de smaakpolitie.

We laten zelfs betijen wanneer in het wondermooi wiegende Small Mountain boven de zacht kirrende gitaren een dwarsfluit uittorent – een dwarsfluit! We verdragen zomaar dat in Bring Down – net als Excited But Not Enough op hun debuut-ep een halfbroertje van Radioheads Exit Music – de trollenstem van Stephanie Dosen weerklinkt. We dulden zonder al te veel omhaal de vele knipoogjes naar Fairport Convention en Pentangle. Hell, we lopen niet eens gillend de kamer uit wanneer in Core Of Nature Goethe wordt geciteerd. Straffe songs zijn straffe songs en die staan er op The Courage Of Others in overvloed.

Wij noemen de huidige verschijningsvorm van Midlake voorlopig progfolk, softrock of barokke pop met Keltische invloeden, maar plak er in uw favoriete drenkplaats vooral uw eigen label op.

DOWNLOAD

Acts Of Man

Small Mountain

The Horn

Vincent Byloo

Partner Content