MIA WASIKOWSKA ‘MIJN JOB IS HELEMAAL NIET GLAMOUREUS’

MIA WASIKOWSKA: 'Als het geld opbrengt, kun je eindeloos dezelfde rol spelen. Maar ik houd toevallig van variatie.'

‘Acteren? Ik word al moe als ik erover praat’, fluistert ze ons toe. Nochtans heeft de Australische publiekslieveling Mia Wasikowska de rollen voor het uitkiezen. Ze werkte eerder al met regisseurs als Tim Burton, Gus Van Sant, John Hillcoat en Jim Jarmusch. In Stoker maakt ze haar opwachting aan de zijde van Nicole Kidman, als de getroubleerde outsider India Stoker.

India is 18, zelf ben je inmiddels 23. Kon je je met haar identificeren?

MIA WASIKOWSKA: Ik probeer me met élk personage dat ik speel te vereenzelvigen. Het verschil tussen mij en India is groot, maar ik voelde wel een zekere empathie voor haar. Park omschreef haar als een onschuldige tiener die worstelt met haar identiteit, haar verlangens en haar seksualiteit. Daarin kon ik me wel herkennen. Maar er zit toch een sinister randje aan haar. Ze is erg gesloten, zondert zich af van de buitenwereld, en heeft moeite om zich kwetsbaar op te stellen.

Ben je een fan van Park Chan-wook?

WASIKOWSKA: Zeker weten. Park heeft een unieke stijl. Hij visualiseert elke scène op voorhand in zijn hoofd. Altijd leuk om dan zijn verzameling storyboards te zien op de set, met uitgewerkte concepten en ideeën. Zo wist ik telkens min of meer wat me te wachten stond.

Je hebt tot je veertiende balletschool gevolgd. Acteren en dansen: het moet een hemelsbreed verschil zijn.

WASIKOWSKA: Dat valt best mee. Eigenlijk zijn het twee gelijkaardige vormen van expressie. Maar in de filmwereld word je continu vertroeteld, terwijl dansen fysiek veel zwaarder is. Toch verkies ik acteren boven dansen, omdat het een emotionele én fysieke totaalervaring is.

Je bent opgegroeid in het Australische Canberra. Niet echt in de buurt van Hollywood.

WASIKOWSKA: Klopt, maar ik ben pas verhuisd naar Sydney. Ik ben een geboren en getogen Aussie. Begrijp me niet verkeerd, ik ben graag in Amerika. Maar ik vind het minstens zo belangrijk om af en toe terug in mijn cocon te kruipen. Al was het maar om eventjes te pauzeren, weg van die malle filmindustrie.

Nu klinkt het alsof je daar last van hebt.

WASIKOWSKA: Al dat gereis en die jetlags: ik vind mijn job dus helemaal niet glamoureus. Wat ik ondertussen wel geleerd heb, is dat je eindeloos dezelfde rol in dezelfde film kunt spelen, zolang die films maar geld opbrengen. Alleen, ik hou toevallig van variatie. Net als mijn tegenspeelster Nicole Kidman wil ik mij nooit vastpinnen op één rol in één genre. Ik ben nieuwsgierig. En ik sta open voor alles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content