Charmant en charismatisch, intrigerend en intimiderend, en meer gedaanteveranderingen dan een kameleon: tien films met methodbeest Daniel Day-Lewis.

My Beautiful Laundrette Stephen Frears 1985

Schrandere milieuschets over opgroeien onder Thatcher, met DDL in zijn eerste memorabele filmrol als de homoseksuele punker die vroeger met het National Front dweepte, maar de minnaar wordt van een Pakistaanse immigrant.

A Room with a View James Ivory 1985

Stijlvolle adaptatie van E.M. Forsters edwardiaanse zedenkomedie, met Day-Lewis in de bijrol van de oer-Britse stijve hark die zich verlooft met Lady Honeychurch (Helena Bonham-Carter).

The Unbearable Lightness of Being Philip Kaufman 1988

Een Tsjechische dokter en rokkenjager (Day-Lewis) schippert tussen Praagse lentes en winterse depressies, lust en trouw, Lena Olin en Juliette Binoche, in Philip Kaufmans sexy verfilming van Kundera’s klassieke roman.

My Left Foot Jim Sheridan 1989

Day-Lewis wint zijn eerste (en voorlopig enige) Oscar voor zijn indrukwekkende vertolking van Christy Brown, de Ierse kunstenaar die geboren werd met een hersenverlamming, maar met zijn linkervoet leerde schrijven en schilderen.

The Last of the Mohicans Michael Mann 1992

Biografische western vol forse actie en stijlvol sentiment, met Day-Lewis als de fysiek imponerende, romantische roodhuid Hawkeye.

The Age of Innocence Martin Scorsese 1993

Scorseses weelderig gefilmde, smachtende kostuumdrama over de New Yorkse aristocratie anno 1870, met Day-Lewis als de societyadvocaat wiens brave burgerleventje overhoop wordt gegooid door een verleidelijke gravin (Michelle Pfeiffer).

In the Name of the Father Jim Sheridan 1993

Aangrijpende reconstructie van de Guildford Fourzaak, naar de memoires van Gerry Conlon (Day-Lewis), de jonge katholiek uit Belfast die verdacht wordt van IRA-terreur.

The Boxer Jim Sheridan 1997

De derde en minst geslaagde samenwerking tussen Sheridan en Day-Lewis is dit romantische en politiek beladen drama over een ex-bokskampioen en voormalig IRA-terrorist die 14 jaar in de gevangenis zat, maar zijn demonen nog dagelijks moet bekampen.

Gangs of New York Martin Scorsese 2002

Scorsese duikt weer de geschiedenis van zijn heimat New York in met Day-Lewis, dit keer als de flegmatieke, intimiderende clanleider en slagersvoorman Bill the Butcher.

The Ballad of Jack & Rose Rebecca Miller 2005

Bescheiden, in België meteen op dvd gedropt vader-dochterdrama van Arthur Millers dochter Rebecca oftewel mevrouw Day-Lewis, met manlief als vader Jack die zijn 16-jarige dochter Rose seksueel en psychisch ziet ontluiken.

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content