METALLICA: SOME KIND OF MONSTER

21.25 – NED3

Begin 2001 maken de groepsleden van Metallica zich klaar om de studio in te trekken voor de opnames van hun twaalfde album, St. Anger. De platenmaatschappij stelt voor om de twee documentairemakers Joe Berlinger en Bruce Sinofsky de opnames te laten bijwonen, zodat er later een dvd’tje over het ‘creatieve proces binnen de groep’ kan worden gemaakt. Eén probleem echter: dat creatieve proces staat al een tijdje op een heel laag pitje, en de groepsleden kunnen onderhand elkaars bloed drinken. Als ze de studio ingaan, krijgen ze van hun management een ‘performance enhancement coach’ – een psychiater met andere woorden – mee, die moet voorkomen dat ze elkaar naar de keel vliegen. Maar het helpt niet. De inspiratie blijft uit en vooral James Hetfield en Lars Ulrich beginnen op elkaar te vitten als een ongelukkig getrouwd koppel.

Na anderhalve maand trekt Hetfield de deuren van de studio achter zich dicht, om op een geheime locatie af te kicken van ‘alcohol en andere verslavingen’. Als hij bijna een jaar later terugkeert, is hij van een keiharde alcoholist getransformeerd in een softie die leuzen van de Bond Zonder Naam in het rond strooit. Het komt de sfeer niet echt ten goede, en al vlug moet de psychiater weer overuren draaien (maar iemand die 40.000 dollar per maand verdient, mag wel af en toe een tandje bijsteken). De platenmaatschappij begint nattigheid te voelen: hun gedroomde promofilmpje over de nieuwe plaat dreigt een wel heel eerlijk beeld te schetsen van de groep. Op voorstel van Ulrich zelf (én met zijn geld) kopen Berlinger en Sinofsky daarom hun film terug en ze financieren de rest van de opnames zelf. Het resultaat van hun werk schetst een pijnlijk eerlijk beeld van de grootste metalband ter wereld, die ondanks het stoere imago vooral uit kleine kinderen blijkt te bestaan die elkaar het bloed van onder de nagels pesten.

Baantjer Witse wordt afgelost door zijn Nederlandse zielsverwant, rechercheur De Cock (21.15 – één) Opus Dei and The Da Vinci Code Ook Canvas drijft gezwind mee op de hype: vanavond worden de beschuldigingen uit het boek aan het adres van Opus Dei onderzocht (21.45 – Canvas) Dubbel Geboekt UK Eerste aflevering van de Britse docureeks waarin twee gezinnen naar elkaars favoriete vakantiebestemming trekken (21.45 – VTM) Spraakmakers Frieda Van Wijck spreekt met Terry Jones, ex-Monty Python en documentairemaker (zie ook maandag) (22.35 – Canvas).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content