METALLICA

METALLICA in zaliger dagen, met wijlen bassist CLIFF BURTON (r.).

WAT?

‘Our goal was to make something special’, becommentarieert drummer Lars Ulrich de openingsronde van Metallica’s eerste reissuecampagne. Nou. Misschien moet ik hierboven voortaan ook maar massa en gewicht van de besproken titels specificeren. De duurste versie van debuut Kill ‘Em All (1983) herbergt vier vinylplaten, vijf cd’s, een dvd, een boek en een patch. Het nog iets loggere (10,6 kilo zegt de Philips in de badkamer) Ride the Lightning (1984) biedt hetzelfde behalve de patch, maar tilt er nog een extra cd, een boekje met reproducties van songtekstkladjes en drie posters bij. Potsierlijke overdaad of gulle vlijt? Hangt er maar van af hoe graag u Ulrich en zijn gildebroeders ziet.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Hoe dan ook: wie ook maar een beetje gefascineerd is door het harde lichte lied kan geen enkel treffelijk excuus verzinnen om Metallica’s kletterende intrede in het zwaarmetalen pantheon links te laten liggen. Kill ‘Em All – dommig qua teksten maar muzikaal verduiveld slim en strak – zette met zijn combinatie van rauw- én snelheid een nieuwe standaard in de heavy metal: thrash, luidde de geuzennaam, als middelvinger naar de poedelrockende meute bovengronds. Ride the Lightning onderstreepte nog veel vetter hoeveel oor Metallica – toen nog – had voor lyrische, onvergetelijke melodieën.

EN VANDAAG?

Onuitgegeven songs hoeft u niet te verwachten. Want, volgens de economisch ingestelde Ulrich alweer: Metallica schreef alleen maar wat het effectief zou opnemen. Al het extra materiaal komt dus van live- en demo-opnames en interviews. Met name de concertregistraties – aan beide boxen in karrevrachten toegevoegd – klinken naar hedendaagse normen vaak schabouwelijk. Vaak ook slordig gespeeld. Toch verwekt die onvolmaaktheid misschien meer nostalgie naar uw puistenjaren dan Metallica vandaag een zoveelste afgetrainde, professionele oldiesshow te horen uitrollen. Logischer zou zelfs zijn geweest die evocaties van het jonge, heetgebakerde Metallica op cassette te zetten, toch hét doorgeefluik onder zakgeldloze tieners in de eighties. Voor de Record Store Day-reissue van de No Life ‘Till Leather-demo uit 1982 deed de groep dat vorig jaar wél.

CUI BONO?

Méér konden deze forse zwarte dozen onmogelijk bevatten. Maar de standaard verschuiven doen ze niet: enkel fans verzot genoeg om bijvoorbeeld hun zonen respectievelijk Lars en Ulrich te dopen (ze bestaan!) zullen zich aangesproken voelen.

METALLICA

Kill ‘Em All **** (deluxe box set)

Ride the Lightning (deluxe box set) *****

metal

Blackened

KURT BLONDEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content