Dat we het u hier vorig jaar nog gezegd hebben (in de zomerreeks Generatie Nu): van die Sahim Omar Kalifa zult u nog horen. Et voilà, zijn kortfilm Baghdad Messi doet het goed in het internationale prijzencircuit.

Baghdad Messi is het verhaal van de voetbalgekke Iraakse Hamoudi, die uitkijkt naar de clash tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo in de Champions Leaguefinale tussen FC Barcelona en Manchester United. Maar net dan valt de televisie uit en moet de tiener op zoek naar een oplossing. De kortfilm, onder meer al bekroond in Italië, Marokko, Dubai en Irak, kunt u, op 3 augustus, zien op Theater aan Zee in Oostende.

SAHIM OMAR KALIFA: Ik heb tot mijn 20e in het Iraakse gedeelte van Koerdistan gewoond, en tot mijn 21e heb ik bijna elke dag gevoetbald. Voetbal maakte me heel gelukkig. Ik heb dan ook enkele elementen uit mijn jeugd in de kortfilm verwerkt, zoals die jongen met één been die in een heel gevaarlijk land woont maar desalniettemin gelukkig is. Zelfs met één been wil hij niet stoppen met zijn passie. Ik heb lang zitten broeden op deze film – ik speelde al heel lang met de gedachte om een film te maken over mijn thuisland, maar het moest ook van de eerste keer goed zijn.

Waarom de verwijzing naar voetbalster Messi in de titel?

OMAR KALIFA: We wilden dat het publiek alleen al door de titel ongeveer zou weten wat het thema is van de film. De Iraakse hoofdstad heeft een zeer rijke geschiedenis, maar als je nu het woord Bagdad hoort, associeer je dat met ontploffingen en geweld. Dat vind ik heel jammer. We hebben de naam Messi gebruikt omdat hij de bekendste voetballer is – zelfs mensen die een hekel aan voetbal hebben, kennen hem. De titel slaat ook op Hamoudi: we wilden een contrast creëren tussen de almacht van Messi en het hoofdpersonage, een ‘eenbenige Messi’.

Je kortfilm werd al bekroond van Leuven tot Dubai. Waarom valt hij internationaal zo in de smaak?

OMAR KALIFA: Omdat we grote thema’s op een kleine manier vertellen. Het is een universeel verhaal waarin een sociaal drama verweven zit, en bovendien zijn de personages boeiend en aangrijpend.

Ook je vorige kortfilm, Land of Heroes, won een karrenvracht aan prijzen. Heb je nog geen plannen voor een langspeelfilm?

OMAR KALIFA: Jawel. Momenteel ben ik samen met Jean-Claude Van Rijckeghem (onder meer coscenarist van Kruistocht in spijkerbroek, Aanrijding in Moscou en Adem, nvdr.) een scenario voor een langspeelfilm aan het schrijven, Zagros. De film gaat over een man die alles doet om zich af te scheiden van zijn cultuur en traditie, en over hoe alleen al dat proberen een grote psychologische impact heeft.

QUENTIN SOENENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content