NAGISA OSHIMA, GB-JAPAN, 1983

MET DAVID BOWIE, TOM CONTI, RYUICHI SAKAMOTO, TAKESHI KITANO. 20.40 – La Deux

MERRY CHRISTMAS MR. LAWRENCE

Java, 1942. Het evenwicht in een gevangenkamp voor Britse en Australische soldaten wordt verstoord door de komst van Jack Celliers, een jonge rebelse Britse officier. De verbindingsofficier en tolk Lawrence probeert te bemiddelen tussen de twee partijen. De spanning tussen de Japanse bewakers en de gefolterde Britse krijgsgevangen stijgt en de conflicten nemen toe als blijkt dat Yonoi, de door de samoeraicode gedreven jonge kapitein van het kamp, zich tot de mysterieuze provocateur Celliers aangetrokken voelt.

De botsing tussen twee culturen vormt het dramatische onderwerp van dit vaak weergaloze oorlogsdrama. Voor het geraffineerde Merry Christmas Mr. Lawrence vertrokken scenarist Paul Mayersberg en Oshima, maker van het taboedoorbrekende schandaalsucces L’empire des sens, van de autobiografische roman The Seed and The Sower uit 1962 van de Zuid-Afrikaan Laurens van der Post.

Bowie, gemodelleerd naar Peter O’Toole in Lawrence of Arabia, heeft een van zijn mooiste rollen als de duivelse Celliers, componist en elektropoppionier Sakamoto gaat geraffineerd met hem in de clinch als de repressieve kampcommandant Yonoi. Ook Beat’ Takeshi Kitano, toen nog onbekend, leeft zich uit als de sadistische sergeant Hara. Het thema van de rigide militaire hiërarchie die in chaos verbrokkelt, zou Oshima later ook aansnijden in Taboo, zijn studie van het homoseksuele verlangen.

The Dead Pool ** Buddy Van Horn, VS 1988. In ruil voor groen licht voor de Charlie Parker-biopic Bird, beloofde Eastwood de Warner-studio een nieuwe ‘aflevering’ uit de Dirty Harry-cyclus, de vijfde uit de serie. Van de regie van Buddy Van Horn tot het spel van Eastwood: alles staat op automatische piloot in deze sequel over de legendarische en schietgrage San Francisco-cop waarin zelfs wordt uitgehaald naar de media-aandacht voor geweld (20.55 – France 3) l The Beguiled *** Don Siegel, VS 1970. Nieuw, bizar hoofdstuk uit de saga Clintus en Siegelini. Siegel verraste vriend en vijand met deze film noir en western over wraak en seksuele lusten, een gotische grand guignol waarin Eastwood als gewonde Union-soldaat in een seminarie voor jonge vrouwen terechtkomt dat gerund wordt door Geraldine Page. Ongewoon en legendarisch, dankzij Eastwoods amputatiescène. (23.05 – France 3)

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content