Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Zaterdag 19/12, 20.40 – Canvas

De druk bekeken en fel gewaardeerde Canvasreeks Meneer Doktoor houdt er deze week mee op. Voor de negende en laatste aflevering hebben de makers echter nog een special in petto: een portret van de hoogbejaarde dokter Buytaert uit Dudzele die de afgelopen weken is uitgegroeid tot een van de populairste figuren van het programma. In de aflevering vertelt de man niet alleen over zijn werk als dokter, maar ook over zijn eigen leven vroeger en nu, en zien we ook hoe hij samen met zijn familie zijn 90e verjaardag viert.

‘Terwijl we aan de eerste acht afleveringen werkten, kregen we het idee om ook te proberen om het leven van één dokter te verfilmen’, zegt Peter Vandekerckhove, de maker van Meneer Doktoor. ‘En dan was dokter Buytaert de meest voor de hand liggende persoon, omdat hij ook nu nog een actief leven heeft. De andere dokters die in de reeks aan bod kwamen, zijn wel even geweldige vertellers als het over vroeger gaat, maar vandaag doen ze eigenlijk niet veel meer dan op een bankje zitten.’

Is het ook omdat dokter Buytaert symbool kan staan voor alle dokters uit de serie?

Peter Vandekerckhove: Absoluut, die man heeft het allemaal, hé? Hij is ongelooflijk charismatisch – bij hem op bezoek gaan is als een masterclass vertellen krijgen – en tegelijk is hij de typische dorpsdokter uit het Vlaanderen van vroeger, omdat hij ook jarenlang burgemeester van Dudzele is geweest. Dat toont wat voor een vertrouwenspersoon de dokter vroeger was in die kleine Vlaamse gemeenschappen.

Wist je dat de man ondertussen zijn eigen fanclub op Facebook heeft, ‘Het Charisma van Dokter Buytaert’?

Vandekerckhove: Ja, en ik heb ook al gemerkt dat veel jonge mensen echt naar hem opkijken. Als ik op straat over de reeks aangesproken word, begint men meestal over dokter Buytaert. Hij sprong er blijkbaar toch echt uit.

Sta je nog te kijken van het succes van de reeks?

Vandekerckhove: Ik schrik echt van de kijkcijfers. Vorige week had Canvas op zaterdagavond bijvoorbeeld meer kijkers dan één, en dat moet toch wel uniek in de geschiedenis zijn. Wat me echter het meeste plezier doet, is dat de reeks bij heel uiteenlopende kringen aanslaat. Ik kom vaak in artistieke milieus en daar is men vol lof, maar als ik bij mijn ouders thuis op bezoek ga en wat meer ‘volkse’ mensen spreek, krijg ik ook een hoop felicitaties.

Zijn er plannen voor een tweede seizoen?

Vandekerckhove: Neen. Ik heb wel vage ideeën voor een nieuw programma, maar Meneer Doktoor is een afgesloten verhaal. Ik wil dat concept ook niet uitmelken. Toen het boek waarop de reeks gebaseerd is enkele jaren geleden aansloeg, kreeg ik van de uitgever ook de vraag om een vervolg te schrijven over ‘meneer de notaris’ of ‘meneer de dorpsonderwijzer’. Maar het probleem is dat je dan niet veel meer dan wat nuanceverschillen zult krijgen: ik heb de verhalen van die dokters immers ook gebruikt om het te hebben over het Vlaanderen van toen – het dagelijkse leven van de mensen, de invloed van de religie, het belang van erotiek enzovoort – en dat aspect is nu wel verteld.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content