19.30 – CANVAS

Voor de dertigste keer wil de Memorial Van Damme de herinnering aan de te jong gestorven atleet Ivo Van Damme levend houden. Naast een pak wereldrecords en mooie tijden voor de Belgen, zou Vlaanderens grootste atletiekmeeting ook geld voor Afrika moeten opleveren. Net als twee jaar geleden treden immers tien bekende dames aan voor de 100meter voor Afrika. Eén-omroepster Saartje Vandendriessche is een van hen en neemt het op tegen onder meer Thuis-actrice Marleen Merckx, nieuwsanker Martine Tanghe en presentatrice Evy Gruyaert: ‘Ik doe het voor het goede doel, maar winnen zou toch leuk zijn.’

Trok je na die lange afstanden voor Vlaanderen Sportland nog even enthousiast je loopschoenen aan voor de sprint?

Saartje Vandendriessche: Ik vind het wel leuk om eens goed te kunnen doortrekken, dat explosieve ligt me wel. Je moet 15 seconden helemaal voluit gaan en dat geeft wel een kick. Ik vond het ook leuk dat we eens met ex-sprinter Patrick Stevens konden trainen. Die heeft ons geleerd hoe we goed uit de startblokken moeten komen en hoe je je armen en je benen het best coördineert. Dat zou automatisch moeten gaan, maar dat bleek niet bij iedereen zo evident. ( lacht)

Heb je er speciaal voor getraind?

Vandendriessche: Eigenlijk niet. Ik blijf wel in conditie door veel te fietsen, want ik moet trainen voor het Start To Bike-evenement op 24 september. Tijdens Vlaanderen Sportland heb ik af en toe wel wat intervaltraining ingelast ter afwisseling, maar op dit moment ga ik nog maar weinig lopen.

En de anderen?

Vandendriessche: Ik vermoed dat enkele van de dames toch wat meer gaan joggen, misschien zelfs met wat intervalletjes. Al denk ik niet dat iemand zich naar de winkel heeft gehaast om een eigen startblok te kopen. Journaliste Sophie De Meyer hoorde ik wel vragen wat ze zich bij 100 meter moest voorstellen. Zij dacht aan de afstand tussen twee lichtpalen op de autoweg en was van plan daartussen te oefenen, maar dat bleek maar dertig meter.

Hoeveel kans geef je jezelf om als eerste over de meet te komen?

Vandendriessche: Eerlijk? Haha, 99 %, ik ben ook de jongste, hé! Ik zou het fijn vinden om het record van Sandra Naelaerts ( 15.54, nvdr) te verbreken, maar eigenlijk zal ik heel tevreden zijn dat ik niet op mijn toeter val zoals Evi Hanssen. Hopelijk brengt mijn kleine boeddhabeeldje mij een beetje geluk.

Passions scandaleuses Thema-avond over twee erotische werken die niet ongemerkt de geschiedenis ingingen, de film Last Tango in Paris van Bernardo Bertolucci, en de erotische bestseller Histoire d’O van Pauline Réage (23.30 – Arte)

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content