MEDIUM

22.55 – VIJFTV

‘I see dead people.’ Als het zinnetje uit The Sixth Sense nog altijd rillingen langs uw ruggengraat doet lopen, dan is Medium misschien wel iets voor u. Want ook in deze nieuwe Amerikaanse serie komen de doden met bosjes uit de muren gekropen. Centraal staat Allison Dubois (gespeeld door Patricia Arquette), een moeder van drie die aan de slag is voor de openbaar aanklager van Phoenix. Dubois is zowel een medium – ze kan met de doden spreken – als een helderziende, twee eigenschappen die haar bij het bestrijden van de misdaad toch wel een zeker voordeel geven. Maar zoals veel psychisch begaafden zit ze niet echt goed in haar vel: door haar verschrikkelijke nachtmerries (waarmee elke aflevering van start gaat) staat ze op de rand van de depressie en alcoholverslaving, en haar slopende job als misdaadbestrijder zet haar gezinsleven zwaar onder druk.

Medium werd geschreven door Glenn Gordon Caron, de man achter de klassieker Moonlighting en de zwaar onderschatte sciencefictionserie Now and Again. Met Medium kon Caron voor het eerst sinds Moonlighting – dat van halverwege de jaren 80 dateert – opnieuw aanknopen met het succes. De reeks ging begin 2005 van start en werd zowel bij kijkers als critici op goedkeuring onthaald. Arquette kreeg ondertussen al een Emmy Award voor haar vertolking van Allison Dubois, een personage dat trouwens gebaseerd is op een bestaand medium.

Bob Marley: de koning van de reggae Documentaire in de reeks Beroemd of Berucht over de beroemde reggaezanger, die dit jaar een kwarteeuw geleden overleden is (19.15 – Vitaya) l Supercup Rechtstreeks verslag van de voetbalmatch tussen landskampioen Anderlecht en bekerwinnaar Zulte Waregem (20.20 – Canvas) l Nacht van de Atletiek Samenvatting van de atletiekmeeting in Zolder (23.25 – Canvas) l Intimacy HHH Patrice Chéreau, FR-GB-D-SP 2001. In dit met een Gouden Beer in Berlijn bekroonde, onverbloemde erotisch melodrama over de macht van lust en onpersoonlijke seks legt Chéreau intelligent en intens de radeloosheid van twee mensen in de liefde vast die elkaar elke woensdag in een Londense flat ontmoeten om te vrijen, zonder met elkaar te praten. Naar een semi-autobiografisch kortverhaal van de Britse scenarist-schrijver Hanif Kureishi (00.10 – Canvas) l The Girl in the Café HH David Yates, GB-VS 2005. Yates’ Sex Traffic, een grimmig drama over vrouwenhandel, werd onlangs nog op de VRT uitgezonden. Momenteel timmert hij ijverig aan de nieuwe Harry Potter-film. Voor dit voor de Amerikaanse zender HBO gedraaid romantisch drama vertrok hij van een scenario van Four Weddings and a Funeral-scenarist Richard Curtis voor een soort Lost in Translation met een politieke weerhaak. Er wordt vooral uitstekend geacteerd door Kelly MacDonald en Bill Nighy (22.35 – Ned 3) l Beautiful Thing HH Hettie MacDonald, GB 1996. ‘De leukste gay crossoverhit sinds My Beautiful Laundrette’, schreef een enthousiaste Britse pers over dit stadssprookje dat zich afspeelt in het belabberde South East Londen, waar twee 16-jarige jongens elkaar seksueel ontdekken tijdens een warme zomer. Frisse UK queer cinema (00.00 – Ned 2).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content