MEDIA MORGEN: DE GROTE ZAP VOORWAARTS

20.45 – ÉéN

Hoort u het in Keulen donderen bij termen als ‘PSP’, ‘RSS’ of ‘bluetooth’? Staat iedereen te gniffelen als u met de tv-decoder stuntelt? Dan kunt u misschien de hulp gebruiken van De Grote Zap Voorwaarts, de rechtstreekse megashow waarin Bart Peeters en Jan Van Rompaey onderzoeken hoe mensen tv kijken, radio luisteren of internet gebruiken. Dat gebeurt met een enquête van dertig vragen, die via sms of digitale televisie moeten worden beantwoord (zodat het zweet alle technische nitwits uitbreekt, dus). In een tweede deel wordt een blik op de technologische toekomst geworpen. Maar in welke mate is Peeters zelf mee?

Wat voor tv-kijker ben jij?

Bart Peeters: Ik heb de test nog niet afgelegd, maar Hugo Claus wel. (lacht) Je zou denken dat hij een informatietype is, maar hij bleek het funtype te zijn: elke avond kijkt de Grote Denker naar Blokken en twee Franse quizjes.

Wat is de meest waardeloze evolutie in de mediageschiedenis?

Peeters: Wat tv betreft: de tomcam misschien. The Rolling Stones gebruikten die op hun dvd Four Flicks. Daarmee kon je zélf beslissen wie in beeld kwam, in plaats van de decoupage van de regisseur te volgen. De eerste keer voel je je oppermachtig, maar je wordt dat snel beu.

Ben je een mediagek of een technologische kluns?

Peeters: Het interesseert me allemaal wel: dat gsm’s de belangrijkste beelden van 9/11 vastlegden bijvoorbeeld, vond ik opmerkelijk. Op het web kom ik ook: ik ben geen chatter, maar weblogs lees ik wel.

Hoe ziet de technologische toekomst er nu precies uit?

Peeters: Wel, in feite zou onze show De Grote Zap Voorwaarts/Achterwaarts moeten heten. Eigenlijk weet ik niet of iedereen zo blij is met die permanente stroom van nieuwe evoluties. Met alle keuzes die we zullen moeten maken, kunnen we ons totaalbeeld op de wereld voorgoed verliezen.

De lange adem en het rookproces Thema-avond over roken, en de strijd tussen zieke rokers en de tabaksindustrie (21.00 – Ned3) l Slank zonder moeite Atkins, Montignac, South Beach, als u de afgelopen jaren een van deze drie diëten hebt gevolgd, dan mag u deze documentaire niet missen. Over Leven gaat immers na of diëten als deze hun beloftes wel kunnen waarmaken (21.05 – Canvas) l Spraakmakers: Greg Dyke Interview met de vroegere directeur van de BBC (zie ook maandag) (21.45 – Canvas) l Het Cijfer 1 Documentaire waarin Terry Jones de oorsprong en de geschiedenis van het cijfer 1 nagaat (22.20 – Canvas).

Gunter Van Assche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content