MCNALLY JACKSON

Zijn net verschenen roman Straus Park speelt zich niet toevallig in New York af. P.B. GRONDA bijt deze zomer in zijn hoogsteigen landmarks van de Big Apple.

New York is jacht. Mensen op mensen, mensen op geld en geld op mensen. Seks, hebzucht en het kapitalistische apparaat, de seculiere drievuldigheid waarover al veel grote literatuur werd geschreven en nog zal worden geschreven, niet het minst in New York zelf. Maar wie zich laat meeslepen door die jacht, ligt na een week in warrig Duits te bazelen op een bank in de metro. Zeker als je niet eens Duits kunt.

Het komt erop aan om slimmer te zijn dan de stad. De stad voor jou laten werken en niet omgekeerd. Dat geldt voor elke stad in de wereld, maar in New York is het misschien iets moeilijker dan in pakweg Avignon of Keulen. De stroming is er sterker en hoewel iedereen doet alsof het een groot dorp is, zijn er weinig mensen die je zullen oprapen. Je zoekt dus best een paar ankerplaatsen waar je je kunt gaan opladen.

Ik ben schrijver dus eigenlijk zijn er maar twee dingen die me interesseren: helikopters op afstandsbediening en gehandicapte hamsters. Of liefde en boeken. Kies maar. Een boekenwinkel is hoe dan ook een plek waar ik mezelf weer kan horen ademen.

Door de stijgende huurprijzen en de dalende verkoop van met inkt op papier gedrukte romans, zijn er veel boekhandels verdwenen uit Manhattan. Het is dus enigszins zoeken naar plekken waar boeken en liefde nog samenvloeien. McNally Jackson in Prince Street in Nolita is zo’n plek. Je kunt er, zoals in elke boekenwinkel tegenwoordig, koffie of thee drinken en de onvermijdelijke koekjes zitten eten. Dat is gezellig, en de geur van koffie mixt lekker met de geur van boeken, dat is bewezen door iemand.

Niet onbelangrijk is dat ze er ook een hele ruime en rijke selectie boeken te koop aanbieden met een mooie rol voor het personeel, dat zijn favorieten aanraadt en ook iets van boeken kent. Ja, grappen maken over Bukowski aan de kassa, het kan. Ook al omdat er bij de B, beneden in de kelder, een plaatje hangt met ‘Ask for Bukowski at the counter’, alsof het om Playboy gaat. En dit het jaar 1959 is.

Wifi, gesjaalde studenten van NYU die koffie morsen, boeken en de wetenschap dat je maar drie stappen hoeft te zetten to be standing on the corner of Lafayette, zoals in het liedje. Je komt buiten en je denkt: allez, New York, laat eens zien wat je nog voor me kunt betekenen. En als je me tegenvalt, dan zet ik me midden in een van je parken met m’n nieuwe boek. En probeer me dan nog maar eens te pakken. New York is jacht, maar je hoeft niet per se mee te doen.

MCNALLY JACKSON

52 Prince Street, NY 10012

mcnallyjackson.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content