MAURO ZONDER SNORRETJE

Er staan geen simpele liedjes op Simple Songs. Liedjes met kop, staart en refreinen, dat wel. Mooie liedjes met violen, drums, gitaren en piano. Maar geen simpele liedjes. Jim O’Rourke is dan ook geen simpele jongen.

Fans van Sonic Youth kennen hem als los-vaste bassist/gitarist in de periode 1999-2005. Sommigen kennen hem als muzikant en/of knoppenman bij Stereolab, Smog of Joanna Newsom, de volgelingen van Wilco van Yankee Hotel Foxtrot (2001) en A Ghost Is Born (2004). Omgekeerd spelen Jeff Tweedy en Wilco-drummer Glenn Kotche mee op Insignificance, O’Rourkes vorige, veertien jaar oude plaat met ‘gewone’, gezongen liedjes, de recentste ook in een reeks van drie bescheiden, toegankelijke meesterwerkjes op indielabel Drag City, na Bad Timing (1998) en Eureka (1999).

In andere kringen – ze dragen er grijs op zwart en u krijgt schele hoofdpijn van hun platencollectie – is O’Rourke dan weer de gitaarprofessor en improvisator die in de noise en abstracte electronica zit met kerels als Fennesz en Merzbow. Jim O’Rourke is gewoon Mauro Pawlowski zonder snorretje, maar met dezelfde gave om vlot van pet te wisselen. Van experimentalist naar traditionalist en – hop! – terug.

Simple Songs is een blij weerzien met Jim-met-de-poppet, en dat gevoel is wederzijds. Ietwat. ‘Nice to see you once again, it’s been a long time, my friends / Since you crossed my mind at all’, zo opent Simple Songs in Friends with Benefits. Jim O’Rourke heeft een apart gevoel voor humor. Niet echt een people’s person. Beetje misantroop. ‘You can tell from your face you’re a charity case / And your debt is piling up’, klinkt het vrolijk in Half Life Crisis, terwijl O’Rourke vlecht met kort gesnoeide strijkersarrangementen, een fanfareritme en blitse riffs uit dezelfde winkel als Steely Dan. Millimeterwerk dat implodeert in de handen van een minder gul bedeeld talent.

Maar O’Rourke is een bouwmeester: hij weet precies hoeveel en waar hij aan de fundamenten van de Amerikaanse folk-, rock- en jazztraditie kan morrelen zonder dat het geheel op losse schroeven komt te staan. Hoe hij barok kan verzoenen met strak design en waar het kluwen van lijnen en bogen om ademruimte vraagt. Als hij in Last Year knikkert met potige southern rock, jazzdrums en harmonieuze samenzang à la Crosby, Stills, Nash & Young: pats, carambole!

Jim O’Rourke werkte vijf jaar aan Simple Songs. Hij bespeelde bijna alle instrumenten zelf, de rest werd ingevuld door sessiemuzikanten uit Tokio, waar hij woont. Geen simpele jongen, prachtige plaat.

JIM O’ROURKE ****

Simple Songs

rock

Drag City

DOWNLOAD

Half Life Crisis

Friends with Benefits

Last Year

JONAS BOEL

Partner Content