MASTERS OF WAR

Op Let England Shake gebruikt PJ Harvey verscheidene veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog – waaronder die op het Turkse schiereiland Gallipoli – om de verschrikkingen van het krijgsbedrijf te illustreren. De Britse is lang niet de eerste die een conceptplaat over oorlog en verderf uitbrengt. Vier roemruchte oorlogsplaten.

MARVIN GAYE l WHAT’S GOING ON 1971

In de jaren 60 werd het protestlied als genre geherdefinieerd en als middel geherintroduceerd door onder meer Pete Seeger, Bob Dylan en Joan Baez. Maar het was Marvin Gaye die in 1971 als eerste popartiest een integrale protestplaat uitbracht. What’s Going On vertelt het verhaal van een soldaat die gedesillusioneerd terugkomt van de oorlog in Vietnam en een land in crisis aantreft. Marvin Gaye zette de traditie van Sam Cooke en The Staple Singers voort, maar inspireerde zelf ook een hele generatie maatschappijkritische soulzangers.

U2 l WAR 1982

Waren Boy en October nog het product van vier jongens die maatschappelijk en spiritueel tot wasdom komen, dan weerspiegelt War overduidelijk de politieke bewustwording van U2. War speelt zich af tegen de achtergrond van de Ierse troubles – met Sunday Bloody Sunday als symbolische openingssong – maar raakt ook internationale thema’s aan. New Year’s Day bijvoorbeeld, oorspronkelijk bedoeld als muzikale liefdesverklaring aan zijn toenmalige bruid Alison Stewart, werd vertimmerd tot een bewogen beschouwing over de solidariteitsbeweging in Polen.

NEIL YOUNG l LIVING WITH WAR 2006

Amper een jaar nadat hij ternauwernood een hersenbloeding had overleefd, was Neil Young in 2006 back with a vengeance. In nog geen twee maanden tijd schreef hij Living With War bij elkaar, een furieuze rockplaat over de oorlog in Irak en een woeste aanval op George W. Bush en zijn begeleidingsgroep The Neocons. Critici merkten op dat zijn Bush bashing in schril contrast stond met zijn openlijke steun aan Richard Nixon in de jaren 70 en zijn niet bepaald progressieve ideeëngoed in de jaren 80.

CHARLIE LOUVIN l THE BATTLES RAGE ON 2010

Twee maanden geleden gestorven, maar nog niet vergeten: Charlie Louvin, één helft van het countryduo The Louvin Brothers, maar ook een gerespecteerde soloartiest in his own right. In 1962 nam hij samen met broer Ira de plaat Weapon of Prayer op, over de menselijke drama’s die achter elk gewapend conflict schuilgaan. Vorig jaar hernam hij nog een handvol songs van die plaat en combineerde ze met andere oorlogsnummers op The Battles Rage On, waarmee hij de cirkel mooi rondmaakte voor hij op 26 januari jongstleden bezweek aan de gevolgen van pancreaskanker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content