Masterchef

Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

‘Falen is nu absoluut geen optie meer.’ Het is een quote die we onlangs gehoord hebben op de televisie. Niet tijdens de Olympische Spelen vlak voor de start van de finale van de 100 meter of in een documentaire over hoe we de situatie in Syrië het best zouden aanpakken, maar uit de mond van Wout Bru in Masterchef. De culinaire realityshow op vtm waarin enkele be-kende Vlamingen uitmaken wie het beste kan koken, ging vorige week de laatste rechte lijn in, en op het moment dat de deelnemers strijden voor een plaats in de finale, wordt elke misser genadeloos afgestraft. Althans als we ook even het taaltje hanteren dat zo normaal is in de wereld van de reality-tv, waar niet op een hyperbool meer of minder wordt gekeken.

In werkelijkheid is falen natuurlijk wel een optie in Masterchef, bovendien een waar niet zo heel veel gevolgen aan vasthangen. Geen beter voorbeeld dan het parcours dat kandidaat Dimitri Vantomme de afgelopen weken in het programma heeft afgelegd. Vantomme is presentator op jongerenzender JIM én zanger, in Vlaanderen wellicht het best bekend om zijn schaamteloze dancecover van Seven Nation Army van The White Stripes. Een man dus die duidelijk van meerdere markten thuis is, zodat hij geheel volgens de logica door de makers van Masterchef omschreven werd als ‘allround entertainer’. Zijn rol in het kookprogramma bestond er ook in om de boel wat op te vrolijken, om te dienen als de kleurrijke kandidaat die het allemaal niet zo ernstig neemt.

Het niveau van zijn talent achter het fornuis was voor discussie vatbaar, in die mate dat toen politica Hilde Claes samen met hem een duo moest vormen ze daar niet echt verheugd op reageerde, ‘omdat het niet duidelijk is of hij kan koken’. De proef die Hilde en Dimitri samen moesten aanpakken – een lunch bereiden voor de voltallige cast van Familie en Zone Stad – maakte wel deel uit van de halve finale, waarvoor de creatieve duizendpoot zich ondanks zijn twijfelachtige kookkunsten toch had kunnen plaatsen. De duobaan ging hem nog af, vooral toen hij het hondje van Jacky Lafon mocht nadoen, maar zodra hij er weer alleen voor stond, ging het mis. Hij liet de paella die hem een ticket naar de finale moest opleveren, aanbranden en moest het resultaat met het schaamrood op de wangen aanbieden aan Bru.

Ondanks de stoere taal bij de start van de halve finales was de chef-kok opmerkelijk mild voor de man. ‘Je moet daar toch mee opletten, met die verbrande smaak’, merkte hij op nadat hij een hap van de paella had genomen, alsof de zwarte rijstkorrels een kruid waren waar Vantomme iets te kwistig mee was omgesprongen. In de eindstrijd van Masterchef moeten we de man dus missen, maar goed: als de olympische gedachte nog ergens van kracht is, dan wel in realityreeksen. Zelfs al win je niet, je bent toch in beeld geweest.

Elke weekdag, vtm

Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

STEFAAN WERBROUCK

Falen is wel een optie in Masterchef, en bovendien een waar niet zo heel veel gevolgen aan vasthangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content