In hun twintigjarige bestaan versleet Massive Attack bijna even veel gastvocalisten. Soulmeisjes, reggaelegendes, rockventen en popsterren: 3D en Daddy G haalden ze voor de microfoon.

Shara Nelson

Was er al bij toen Massive Attack nog The Wild Bunch heette en zong vier songs op Blue Lines, waaronder het onsterfelijke Unfinished Sympathy.

Tricky

De ‘Tricky Kid’ hield het twee albums vol, maar in 1995 ging hij de solotoer op. Zijn rauwe raps op Karmacoma ( Protection) deed hij op zijn debuut Maxinquaye nog eens over met Overcome.

Horace Andy

De 58-jarige reggaeveteraan is sinds hun debuut de enige constante op Massive Attacks gastenlijstje. De stem van een gevallen engel.

Tracey Thorn

De zangeres van Everything But The Girl leende haar stem aan twee tracks op Protection en aan de Smokey Robinsoncover TheHunter Gets Captured By The Game uit de Batman Forever-soundtrack.

Nicolette

De Britse van Nigeriaanse afkomst met een stem als ‘Billie Holiday on acid’ is tweemaal van de partij op Protection. Met Let No One Live Rent Free In Your Head maakte ze een knap soloalbum.

Madonna

Zelfs Madge is niet veilig voor de duistere krachten van de bende uit Bristol. De Queen of Pop werkte met hen samen voor I Want You, een cover van Marvin Gaye.

Sara Jay

Deze dame uit Sheffield verdween na haar bijdrage aan Mezzanine in de anonimiteit, maar vergezelde de groep eind jaren 90 wel een tijd op tournee.

Elizabeth Fraser

De stem en het gezicht van Cocteau Twins tot aan hun split in 1994. Op Mezzanine tekende ze met haar kenmerkende ijle stemgeluid onder meer voor de single Teardrop.

Terry Callier

Undergroundlegende van 64 uit de jazz-, folk- en soulscene. Zingt op Live With Me, te vinden op de verzamelaar Collected.

Sinéad O’Connor

Het kaalhoofdige enfant terrible uit Ierland werd ingehuurd voor de opnames van 100th Window. Het politiek geladen A Prayer For England is haar op het lijf geschreven.

Dot Allison

Bekend van de groep One Dove en gastrolletjes bij Death in Vegas. Ging in 2003 met Massive Attack op tournee en zong het titellied van de soundtrack voor Danny The Dog.

Tunde Adebimpe

De frontman van TV On The Radio bijt met Pray For Rain de spits af op het gloednieuwe Heligoland.

Guy Garvey

Zanger van Elbow en een van de vier mannelijke gaststemmen op Heligoland. Werd voor zijn bijdrage aan Flat Of The Blade door 3D opgebeld wegens zijn Ierse roots.

Martina Topley-Bird

Het ex-lief van Tricky draait al even mee in hun podiumbezetting en mocht deze keer voor twee songs mee de studio in.

Damon Albarn

De hardst werkende man in Engeland (Blur, Gorillaz, The Good, The Bad And The Queen) stelde zijn studio ter beschikking en draagt vocaal zijn steentje bij op Saturday Come Slow.

Hope Sandoval

De legendarisch teruggetrokken chanteuse van Mazzy Star bezorgt ons rillingen tijdens Paradise Circus, hét hoogtepunt op Heligoland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content