Dimitri Dewever medewerker Trends

Kruip in de huid van een gewiekste strateeg en leid je volk onversaagd naar de overwinning in het geschiedenisspel Total War: Rome II.

ACHTERGROND Al veertien jaar maakt de Total War-serie er een erezaak van om geschiedkundige feiten, veldslagen en oorlogen op een interactieve manier tot in de kleinste details in beeld te brengen. Elke game behandelt een andere periode, gaande van het feodale Japan over het middeleeuwse Europa tot de Napoleontische oorlogen en de industriële revolutie, eind 18e eeuw. Een van de knapste en best uitgewerkte varianten draaide om het Romeinse rijk. Op die geliefde episode verschijnt nu een sequel, die in alle opzichten haar inmiddels negen jaar oude voorganger poogt te overtreffen.

CONCEPT De campagnemodus strekt zich uit over driehonderd jaar geschiedenis. In het eerste deel kreeg je bij aanvang de keuze uit drie Romeinse families om mee aan de slag te gaan, Rome II mikt veel hoger. Zo kun je meteen in de huid kruipen van verschillende facties en culturen. Op die manier wordt het mogelijk het tijdvak uit diverse oogpunten te ervaren. De Keltische Iceni beschikken bijvoorbeeld over compleet andere manschappen én missies dan de Germaanse barbaren, waardoor ze een specifieke speelstijl vereisen. Herspelen wordt op die manier aangemoedigd, aangezien elke factie een compleet andere ervaring oplevert.

LOVE IS A BATTLEFIELD Manschappen kun je trainen en onderbrengen in een van je beschikbare legers. Tactisch inzicht en logisch redeneren zijn noodzakelijk om als winnaar uit de strijd te komen. Soms dien je aan te vallen, een ander keer dien je jezelf te verdedigen tegen invallende troepen en volkeren met weinig fraaie bedoelingen. Je hebt daarbij de keuze om zelf je legers in de oorlog te begeleiden of om conflicten via inkijkbare statistieken en een aantal instellingen automatisch op te lossen. Handig voor wie zich minder op oorlogvoering maar meer op politiek, handel en provinciale stedenbouw wil toeleggen.

VERDICT Rome II is een lust voor het oog voor wie over een krachtige pc beschikt. Door in te zoomen op de gevechten zie je pas hoe absurd gedetailleerd de steden, dorpen en manschappen zijn. De gevechten blijven niet alleen fris door de verschillende, theatraal gepresenteerde scenario’s, maar evenzeer door het beschikbare materieel – een stadspoort kun je openbeuken met een stormram, je kunt ter ondersteuning een verdedingsvloot uitsturen, etcetera. Alle facetten van het spel zijn nauwgezetter in balans dan bij de eerste Rome, ook al zijn de bouwopties om je beschaving mee uit te breiden beperkter en zitten er (nog) een paar vervelende technische bugs in de game.

TOTAL WAR: ROME II

PC

SEGA

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Partner Content