Marvel’s The Defenders

MARVEL'S THE DEFENDERS (vlnr.): Iron Fist, Luke Cage, Jessica Jones en Daredevil.

Vanaf vrijdag 18/8 in Netflix

Weinig dingen waar 2017 minder nood aan heeft dan aan nog meer superhelden. In de bioscoopzalen bombardeert Gal Gadot, de amazone in kassahit Wonder Woman, je plat. Je maakt er ook kennis met de nieuwe Spider-Man Tom Holland, al de derde incarnatie van Spinnenmans sinds Tobey Maguire in 2002 het spandexpakje aantrok. Op het kleine scherm flitsen The Flash en Supergirl voorbij. En dankzij de samenwerking met Marvel heeft ook Netflix vier paradepaardjes op stal: de blinde burgerwacht Daredevil (Charlie Cox), de grofgebekte privédetective Jessica Jones (Krysten Ritter), de ijzersterke Luke Cage (Mike Colter) en de steenrijke martialartskoning Iron Fist (Finn Jones).

In afwachting van nieuwe soloseizoenen bundelen die vier nu de krachten als The Defenders. Doet dat een belletje rinkelen? Logisch. Enkele jaren geleden veranderde Marvel het gezicht van franchisefilms met The Avengers, zes Marvelhelden in een soort teambuildingevent. Sindsdien probeert iedereen die succesformule na te bootsen.

Een superserie over superhelden kon dus niet uitblijven. Net dat maakt van The Defenders zo’n interessant experiment. Kun je het bioscoopconcept van The Avengers vertalen naar een tv-serie? Ja. Beter nog: je kunt zelfs verder gaan. In een nichetelevisiereeks kom je nu eenmaal met veel meer weg dan in een blockbuster op het witte doek. The Defenders zijn complexer, meer egocentrischer en tegendraadser dan het gemiddelde filmsterrenteam. Hun krachten zijn geen gimmicks die in trailers gepompt moeten worden, hun pakjes geen Halloweenkostuums in spe, de logo’s geen brooddozenmateriaal. Dit zijn meer mensen dan helden: voortdurend zijn ze bezig met hun eigen problemen of zorgen.

Begrijpelijk dus dat het in Marvel’s The Defenders een tijdje duurt voor hun wegen elkaar kruisen. De serie pikt in op de laatste aflevering van het eerste seizoen van Iron Fist. De man met de bijzondere knuisten is verwikkeld in een intens gevecht in een Cambodjaans riool. Hij is op zoek naar de mysterieuze Hand. ‘De oorlog speelt zich niet hier af, ‘ zegt een stervende informant, ‘je moet in New York zijn’. Dat brengt ons naar Hell’s Kitchen, waar Jessica Jones uit een bar geschopt wordt terwijl Luke Cage op hetzelfde moment, met de hulp van een vriend van Daredevil, de gevangenis verlaat.

Intussen duikt een nieuwe vijand op, en die lijkt verdacht veel op Sigourney Weaver (Alien). New York dreigt van de kaart geveegd te worden. De verhaallijnen smelten samen. De neuzen komen in dezelfde richting te staan. En uiteindelijk blijken The Defenders een schitterende match.

ANKE WAUTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content