Actrice Marilou Mermans laat zich niet doen door de generatiekloof en gaat dapper aan de slag met haar laptop.

Je hebt een mooie website, werk je daar zelf aan?

Een paar jaar geleden was ik op een tentoonstelling van NolleVersyp. Er kwam een jongeman op me af wiens moeder allang fan van mij was. Hij vroeg of hij een website voor mij mocht maken. Ik was een beetje verbaasd, maar heb volmondig ja geantwoord. We werken samen aan de inhoud van de site. Ik ben bijvoorbeeld net terug uit Montreal en de webmaster heeft er nu alle filmpjes op gezet die daar zijn opgenomen.

Ben je een crack in computers?

Neen, ik ben niet zo computerminded. Vijf jaar geleden vertrok mijn dochter met haar vriend op wereldreis. Ze waren zeven maanden weg, dus we hadden een manier nodig om in contact te blijven. Toen heb ik thuis een computer geïnstalleerd. Ik vond het geweldig dat we rechtstreeks berichtjes konden sturen naar elkaar. Ik wist meteen waar ze waren en hoe het met hen was. Maar ik snap niet dat mensen hele dagen voor dat scherm doorbrengen.

Heb je het gevoel dat het voor jouw generatie te laat is om die nieuwe technologie onder de knie te krijgen?

Als je iets nieuws aanleert, moet je het kunnen inoefenen.Daar heb ik niet altijd het geduld voor en zodra ik iets geleerd heb, vergeet ik het snel weer. Toen mijn dochter tien jaar was, was zij degene die meteen snapte hoe de cd-speler werkte. Ik denk dathet die generatie gewoon in de vingers zit.

Beschouw je een computer als een noodzakelijk kwaad?

Een beetje wel. Je kan tegenwoordig nog moeilijk zonder. Ik check regelmatig mijn mails, voor repetitieschema’s en zo. Een computer is fantastisch als het snel moet gaan. Even iets opzoeken,dat is erg handig. Maar een elektronisch kaartje zal nooit dewaarde hebben van een kaartje dat je in je bus krijgt. Je weet dater iemand voor naar de winkel is geweest, een mooi exemplaar heeft uitgekozen en nagedacht heeft over wat erop moest staan.

Wie bel je op als je computer niet wil meewerken?

Ik heb een vriendin die erg handig is met die dingen. Ik heb deindruk dat je op een computer verschillende wegen hebt omhetzelfde resultaat te bereiken en dat brengt me in de war.Als die dingen niet werken, heb ik zin om ze aan de deur te zetten. Ik heb daar weinig geduld mee.

Maar je bent toch blij dat je online kunt?

Ja, tuurlijk. Als ik geen tijd heb om de kranten te lezen, danstapelen ze zich op in een hoekje. Dan surf ik even naar dekrantenwebsites. De informatie is beknopter, maar dan ben ikwel weer op de hoogte van wat er aan de hand is. Ik gebruik mijn computer vooral als veredelde tikmachine. Dingen als Facebook zijn echt niet aan mij besteed.

Marilou Mermans is momenteel te zien in ‘Meisjes,’de nieuwe film van regisseur Geoffrey Enthoven.Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content