Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De sitcom The Ranch lijkt melig en klassiek, maar heeft meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken.

Op het eerste gezicht lijkt The Ranch op Netflix een bijna even groot anachronisme als de revival van Full House. Een klassieke sitcom die opgenomen is voor een levend publiek, die geschreven is door twee scenaristen van Two and a Half Men en waarin twee acteurs uit That ’70s Show (Ashton Kutcher en Danny Masterson) opnieuw bij elkaar komen, dat klinkt vandaag niet bepaald trendy en vooruitstrevend, zeker niet naast hippe Netflix-comedy’s als Master of None en Love. En ook de setting (een piepklein dorpje in ruraal Amerika) en het concept (ex-footballspeler (Kutcher) keert terug naar zijn geboortestreek, waar hij koeltjes onthaald wordt door zijn familie van ranchers) lijken wel heel erg ouderwets.

Toch heeft The Ranch meer te bieden dan je zou denken. Sure, er zijn de obligate grappen over stoere cowboys die lachen met Ugg-laarzen, hun gevoelens onderdrukken en nog liever doodvallen dan te stoppen met drinken en rood vlees te eten. En er zijn zeker in de eerste afleveringen een héle hoop aangebrande en nogal politiek incorrecte moppen over seks met scholieren – bij Netflix hoeven sitcomschrijvers zich niet aan dezelfde strenge regels te houden als hun collega’s bij de grote Amerikaanse zenders. Maar gaandeweg sluipt er een zekere droefenis in The Ranch, die de reeks een extra cachet geeft. De afleveringen duren gemiddeld een tiental minuten langer dan bij een klassieke sitcom, en de schrijvers hebben die tijd niet opgevuld met grappen maar met emotionelere scènes waarin de onzekerheid van footballspeler Colt Bennett naar voren wordt gehaald, of het ongemakkelijke huwelijk tussen zijn ouders – sterke rollen van Hollywoodveteranen Debra Winger en Sam Elliott. Ook de precaire financiële situatie op ’the ranch’ komt aan bod, de manier waarop de familie moet vechten om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen en elke maand de laatste kan zijn. Om kort te gaan: het lijdt geen twijfel op wie de familie Bennett zou stemmen bij de voorverkiezingen.

Eigenlijk lijkt The Ranch een beetje op series als All in the Family of Roseanne, sitcoms die tegelijk grappig waren maar ook iets te vertellen hadden over het leven van de gewone blue colllar-Amerikaan en zijn problemen in economisch barre tijden. Of de Netflix-serie ooit de status van die twee zal kunnen bereiken, valt af te wachten, maar de eerste tien afleveringen uit dit eerste seizoen vormen alvast een aangename verrassing.

THE RANCH – SEIZOEN 1 ***

Te zien op Netflix

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content