MANKELL’S WALLANDER

22.05 – CANVAS

Canvas pakt uit met de verfilming van het ‘beste Zweedse exportproduct sinds doe-het-zelfmeubelpakketten’: Mankell’sWallander. Gebaseerd op Henning Mankells gelijknamige detectiveromans volgt de dertiendelige reeks het speurwerk van Kurt Wallander, een cynische, operaminnende politie-inspecteur, die liever op zijn instinct dan op de geijkte gerechtelijke methodes vertrouwt. Klinkt bekend? Wallander wordt niet voor niets ‘de Scandinavische Morse’ genoemd.

De hype. Ruth Rendell is een fan, Ingmar Bergman ook – al zal het feit dat Henning Mankell getrouwd is met zijn dochter daar niet vreemd aan zijn. Wereldwijd zijn er meer dan 30 miljoen Wallanderboeken over de toonbank gegaan en in sommige landen verkoopt hij zelfs beter dan Harry Potter. Ystad, het stadje waar de reeks zich afspeelt, organiseert zelfs geleide bezoeken langs de belangrijkste Wallander-bezienswaardigheden.

De auteur. Henning Mankell (°1948) wordt enkel door zijn vader, een rechter, opgevoed. Hij raakt gefascineerd door rechtspraak als zijn vader speelgoedautootjes komt lenen om in de rechtbank een ongeval te reconstrueren. School kan Mankell niet boeien: op zijn zestiende kiest hij voor een zeevaardersbestaan, volgens hem ‘de echte universiteit van het leven’. Eenmaal terug begint hij te schrijven, vaak vanuit zijn sociale engagement. Vooral zijn band met Afrika drukt een stempel op zijn theaterstukken, jeugdboeken, romans en detectives.

De boeken. Het begint op 20 mei 1989. Geschokt door het racisme dat hij in Zweden ziet na zijn terugkeer uit Afrika, besluit Mankell een misdaadverhaal te schrijven. Aangezien hij daarvoor een inspecteur nodig heeft, creëert hij Kurt Wallander. Zijn naam haalt hij uit het telefoonboek, al loopt er in Ystad een man rond die verdacht veel gemeen heeft met Wallander. Negen boeken later heeft Mankell genoeg van Wallander als romanfiguur en zet hij een punt achter de populaire reeks.

De tv-serie. De eerste aflevering is een verfilming van Mankells laatste Wallanderboek, maar de overige twaalf verhalen heeft hij speciaal voor televisie geschreven. Verwacht thema’s als religieus fanatisme, racisme, mensenhandel en kindermisbruik, veel gemopper en nog meer whisky.

Sinatra: Dark Star Tweedelige, onthullende BBC-documentaire over het leven van Frank Sinatra. Aan de hand van archiefbeelden, concertopnames, getuigenissen, interviews en nagespeelde scènes reconstrueert de film het leven van de veelzijdige én controversiële superster. We zien hoe hij zijn carrière aan de maffia te danken had en hoe die banden met de onderwereld uiteindelijk ook fataal waren voor zijn reputatie (23.40 – Canvas) l Disclosure ** Barry Levinson, VS 1994. Dankzij films als Fatal Attraction en Basic Instinct wierp Michael Douglas zich rond de jaren 90 op als de stem van alle mannen die achtervolgd worden door gevaarlijke, agressieve vrouwen. Ook deze spraakmakende Michael Crichton-verfilming hoort in dat rijtje thuis. Het booswicht op stiletto’s dat Douglas aanvalt is Demi Moore, zijn nieuwe baas in het computerbedrijf in Seattle waar hij als executive werkt. Eerst wimpelt hij haar af, waarop hij ’s anderendaags door Moore van sexual harassment beschuldigd te worden. Disclosure is niet altijd even interessant en subtiel, maar Levinson en scenarist Paul Attanasio, een gewezen filmcriticus, haalden de seksistische toon uit Crichtons bestseller waardoor je toch nog een glanzende, suspenserijke thriller krijgt. (21.10 – Kanaaltwee)

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content