Making a Murderer: Part 2 (10)

Making A MURDERER: PART 2: kijken, niet googlen.

Een geheimhoudingsverklaring die je hoofdbrekens bezorgt. Een embargo op reviews dat geen millimeter manoeuvreerruimte laat. Het gebruikelijke watermerk in het midden van het beeldscherm. De screeners van het tweede seizoen van Making a Murderer, de hartverscheurende en razend spannende Netflix Original die niet alleen de streaminggigant maar ook het true-crimegenre definitief op de kaart zette, worden beter beschermd dan het goud in Fort Knox of de maagdelijkheid van de meeste tienerdochters of -zonen.

Dat is min of meer begrijpelijk. Making a Murderer: Part 2 moet het paradepaardje van het Netflix-najaar worden en dan kunnen de makers overijverige recensenten die ‘plotwendingen’ weggeven missen als kiespijn. Al zijn er ook handige dingen als Google en Wikipedia, waar elke sterveling de recentste verwikkelingen in de zaak omtrent de moord op Teresa Halbach al tot in de kleinste details heeft kunnen lezen. Eén keer klikken en twee keer scrollen en uw kijkplezier is vergald. Want verrassende twists en de ergernissen van de kijker over al het dols dat zich op het scherm afspeelt zijn net dé troeven van Making a Murderer.

Even recapituleren dan maar: het eerste seizoen vertelde eind 2015 het schrijnende verhaal van Steven Avery, een ongeschoolde schroothandelaar uit Manitowac County, Wisconsin. Avery werd na achttien jaar gevangenschap vrijgelaten nadat was gebleken dat hij destijds onterecht voor verkrachting was veroordeeld. Vreugde alom bij Avery, die daarna wel een proces aanspande tegen de county en de ambtenaren die hij verantwoordelijk achtte voor de gerechtelijke dwaling.

Niet zo slim, want korte tijd later werd Avery opnieuw in de boeien geslagen: hij zou ene Teresa Halbach op gruwelijke wijze hebben vermoord. Terwijl een gluiperige aanklager en het lokale politiekorps er alles aan deden om de schuld in zijn schoenen te schuiven, was het uiteindelijk de afgedwongen bekentenis van zijn mentaal labiele neefje Brendan Dassey die Avery de das omdeed. Ze belandden beiden achter de tralies.

Het tweede seizoen kijkt terug op de wraakroepende feiten in deel een, toont hoe het Avery en Brendan nu vergaat en hoe nieuwe juristen zich over de zaak buigen. Op welke manier ze dat doen en hoe de makers de spanning en uw verontwaardiging dit keer zullen opdrijven, mogen we u niet vertellen. Het enige wat ons rest, is een vriendelijke waarschuwing: watch it, don’t google it.

Vrijdag 19/10, Netflix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content