Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Vrouwengekte – De mannen van ‘Mad Men’ moeten het in seizoen 2 langzaam afleggen tegen de vrouwen, en dat maakt de serie alleen maar beter.

Reeks: ****Extra’s: **A-Film

Ook uit op Blu-ray

Reeks. Als een nieuwe collega uit Europa aan de mannen van Sterling Cooper in gebroken Engels verklapt dat hij ‘homosexual’ is, dan reageert een van hen zo: ‘Ik denk niet dat jij echt weet wat dat woord betekent.’ Ja, het tweede seizoen van Mad Men mag dan wel in het voorjaar van 1962 van start gaan, in het reclamebureau op Madison Avenue zijn de ‘golden sixties’ nog niet echt doorgedrongen. Althans, zo houden de mannen aan de top zichzelf toch graag voor, want terwijl zij lustig drinken, roken en rokkenjagen, sijpelen de maatschappelijke omwentelingen binnen door alle kieren van hun bastion.

De homoseksuele jongeman, de zwarte vriendin van een van de copywriters, de jeugdige consumenten die hun reclameboodschappen niet meer zomaar slikken… het zijn allemaal tekenen dat ’the times they are a-changin’. Net zoals de manier waarop de vrouwelijke personages voor zichzelf beginnen op te komen, van Peggy die transformeert van bedeesde ‘seut’ naar zelfverzekerde dame, over de vrouw van Duck die na de scheiding veel sneller haar leven weer oppikt dan haar ex, tot natuurlijk Betty, die het geflikflooi van haar man Don Draper niet meer kan aanzien.

Het is die spanning tussen de illusie van Draper en co dat ze nog steeds ‘masters of the universe’ zijn en hun verkruimelende wereld die Mad Men zo meeslepend maakt. De reeks is echter veel meer dan een prachtig tijdsbeeld. De psychologische complexiteit van de personages, de subtiele dialogen vol subtekst en de manier waarop de grote thema’s in elk detail doorschemeren maken van Mad Men de meest literaire van alle recente tv-series en een waar kunstwerk. ‘Er zit een ongelooflijke diepte in’, zegt een werknemer van Sterling Cooper als hij in het kantoor van zijn baas naar een schilderij van Mark Rothko staat te kijken. ‘Alsof je er elk moment kunt invallen’. Beter kunnen we Mad Men niet samenvatten.

Extra’s. Enkele documentaires, over de look van de reeks en over de opgang van de onafhankelijke vrouw, en een tijdslijn van de jaren 60.

Win

Win 5 exemplaren van Mad Men en Star Wars – The Clone Wars.Zie pagina 8.

Trakteert op FOCUSKNACK .BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content