Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

MACGYVER

10.40 – VT4

Selma en Patty Bouvier uit The Simpsons zullen blij zijn! Vanaf deze week herhaalt VT4 MacGyver, de cultreeks uit de jaren tachtig over de geheim agent die als eenmans-A-Team de problemen in de wereld oplost met behulp van een yoghurtpotje, een bolletje wol en wat paperclips. Eat your heart out, Jack Bauer!

MacGyver gebruikte maar één keer een geweer, in de allereerste aflevering. Als hij in een noodsituatie zat, slaagde hij er altijd in om met de dingen die toevallig rond hem lagen (en met de hulp van zijn onafscheidelijke Zwitserse mes) een apparaatje in elkaar te knutselen dat zijn leven redde. Alle exploten van MacGyver waren volgens de scenaristen gebaseerd op echte wetenschappelijke principes, al zou je in realiteit niet alleen handigheid maar ook heel veel geluk moeten hebben opdat je uitvinding zou werken.

De titel van de serie is ondertussen doorgedrongen tot de Engelse taal. Het werkwoord to MacGyver betekent: een simpele oplossing bedenken voor een schijnbaar onoverkomelijk probleem, met behulp van alledaagse dingen.

In de zeldzame gevallen dat MacGyver doordeweekse chemicaliën gebruikte om vergif of explosieven te maken, werden de details expres onduidelijk gemaakt, zodat niemand hem zou kunnen nadoen.

Sinds vorig jaar wordt er op het internet een campagne gevoerd om MacGyver te laten verkiezen tot president van de Verenigde Staten. ‘De problemen in Irak? Alles wat hij nodig heeft, is een rolletje toiletpapier, een stukje steenkool en een draadje’, zo staat te lezen op www.specialfarm.net/macgyver2008.html.

Hoofdrolspeler Richard Dean Anderson zal tot het einde van zijn dagen bekendstaan als ‘die uit MacGyver’. Ook al heeft de acteur sindsdien meegespeeld in onder meer de populaire sciencefictionserie Stargate, het imago van de vindingrijke geheim agent kan hij niet meer van zich afschudden. Ten bewijze: in de Super Bowl van enkele weken geleden – een sportwedstrijd die bekeken wordt door zowat 100 miljoen Amerikanen – dook Anderson als MacGyver op in een reclamespotje voor MasterCard.

Sex Traffic Brits tweedelig tv-drama van David Yates over mensenhandel in de internationale prostitutie. Binnenkort ook te zien op Canvas, nu al op Arte (20.40 – Arte). Broken Arrow **** Delmer Daves, VS 1950. Een mijlpaal, deze westernklassieker van Fox: voor het eerst binnen het genre is er sympathie en begrip voor de indianencultuur. (14.30 – BBC 2) L’adversaire * Nicole Garcia, FR-CH-SP 2002. Erg precieze reconstructie van de beruchte Romand-affaire. Gedurende achttien jaar hield Romand (Daniel Auteuil) iedereen voor dat hij dokter was in Genève, terwijl hij werkloos was. Garcia stelt haar filmisch kompas af op de morbide ontknoping, maar ze negeert het fascinerende aspect van het landschap van de macht door de leugen. (23.05 – La Deux) Samsara ** Pan Nalin, IT-IND-FR-D 2001. Deze meditatieve film over het boeddhisme, volledig op locatie in Ladakh in de Himalaya gedraaid, volgt de jonge monnik Tashi tijdens zijn spirituele en seksuele zoektocht. Een betoverend natuurgedicht in CinemaScope en een boeiend antropologisch document. (23.45 – CANVAS) Peut- être *Cédric Klapisch, FR 1999. Klapisch, vergezeld van Jean-Paul Belmondo en Romain Duris, ging op zijn bek met deze uitstap in het sf-genre, ondanks het fascinerende, Dune-achtige decor: een verzand Parijs anno 2060. (23.50 – NED 3)

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content