Het Gentse noisekwartet Raketkanon ging in Chicago een tweede plaat – RKTKN #2 – opnemen onder het toeziend oog van Steve Albini. ‘Analoger, strakker en meer uitgepuurd dan RKTKN #1.’ Zanger Pieter-Paul Devos en drummer Pieter de Wilde stellen een handleiding op voor elke aspirant-punker die even hard wil knallen.

1. MENG PURE OPRECHTHEID MET ONGEFILTERDE EMOTIE VOOR DE BRANDSTOF.

PIETER-PAUL DEVOS: Het klinkt nogal vaag, maar we streven naar het muzikaal vertalen van oprechtheid en eerlijkheid. Raketkanon is de som van vier bandleden, van vier uitgesproken meningen, maar vooral van de eerlijke manier waarop we tegenover elkaar staan. Door zoveel samen te spelen, gaan we heel instinctief met elkaar om.

PIETER DE WILDE: En niet enkel in ons repetitiekot of in de studio, ook live op het podium. We geven elkaar ruimte, wat soms heel moeilijk is in een groep. Songs schrijven doen we samen, in het kot, zonder dat een of twee groepsleden de lijnen uitzetten. We zitten niet elk met een individueel artistiek ei dat eruit moet.

DEVOS: Nu, misschien beweert U2 hetzelfde, en vinden zij zichzelf ook heel echt en oprecht. Ik wil het tegendeel niet beweren, het enige wat ik kan zeggen is dat wij echter en oprechter zijn. (lacht)

DE WILDE: Onlangs in Trix kwam de drummer van de groep die voor ons optrad achteraf naar me toe om te zeggen dat hij aangedaan was door ons optreden. De tranen liepen over zijn gezicht. Op zoiets kun je een tijdlang teren, hoor.

DEVOS: Toch tot het moment dat je hem keihard bent beginnen uit te lachen, hoop ik? (lacht)

2. STEL DE MOTOR SAMEN MET DE GROOVE VAN DRUMS EN BASSYNTHESIZER.

DE WILDE: Raketkanon heeft een heel typerende, unieke ritmesectie. De drums zijn relatief eenvoudig, gebaseerd op grooves in combinatie met baslijnen die Lode Vlaeminck op synthesizer speelt. Die bas lijmt alle instrumenten aan elkaar. Gitaar, bas en drums volgen hetzelfde patroon, en daarover zingt Pieter-Paul een melodie, vaak in een ander ritme. Dat is, in een notendop, de stuwende kracht achter Raketkanon. En geloof me, die groove met drie man samen spelen, dat voel je in je buik. Je krijgt er ongelooflijk veel energie van.

DEVOS: Een ander belangrijk onderdeel van onze motor is het publiek. Wij geven hen energie, en als het goed gaat krijgen we een meervoud van die energie terug. Zo ontstaat er een lus, een soort energetische feedback die bij momenten onuitputtelijk lijkt.

3. LEG DE CARROSSERIE IN DE JUISTE PLOOI MET BEHULP VAN ZELFRELATIVERENDE HUMOR.

DEVOS: En met humor bedoel ik niet dat we de lolligste band van het land willen zijn, zeker niet. Maar er is binnen Raketkanon wel plaats voor een zekere vorm van ironie en zelfspot. Het moet allemaal niet té Henry Rollins worden. (lacht) Het machogedrag dat vaak bij harde muziek komt kijken, is helemaal afwezig bij Raketkanon. Ik ben daar totaal niet mee bezig. En wie dat niet gelooft, moet maar eens naar onze clip van Florent kijken.

DE WILDE: We zijn eerder van het romantische type. De romantiek van in een groep te zitten, onderweg te zijn, nieuwe ervaringen op te doen, die speelt nog heel fel mee. Met mijn vrienden samen op een vliegtuig zitten, onderweg om ergens te gaan spelen, dat is steeds opnieuw een hoogtepunt. Yeah, living the dream!(lacht)

4. TREK EEN SCHEEF LANCEERSTAKETSEL OP UIT MELODIE.

DEVOS: Muzikaal pinnen we onszelf nergens op vast, maar als er één constante is, dan is het melodie.

DE WILDE:(lacht) Misschien vergt het enige moeite voor de luisteraar om dat te horen, maar voor ons is het klaar en duidelijk: de melodie is een constante.

DEVOS: We maken natuurlijk geen vlot verteerbare radiomuziek. En ja, het gaat hard, maar ik vind het heel erg catchy. Daar hebben we trouwens al veel discussies over gehad. (lacht) Hard gaan is geen must, alleen is het er tot nu toe spontaan op die manier uit gekomen. Melodie is het fundament, het harde is secundair.

DE WILDE: Wij zingen bijvoorbeeld heel veel samen. Ik kan echt kicken op een mooi melodietje van Weezer of The Beatles. Om rillingen van te krijgen.

5. VERZAMEL EEN CREW EN BEPAAL DE KOERS.

DE WILDE: Een goede entourage is heel belangrijk. Ik ben blij dat we een hechte vriendenkring rond ons hebben, mensen die we graag zien en met wie we op een artistieke manier nauw kunnen samenwerken.

DEVOS: Onze geluidsmixer Nico, bijvoorbeeld. Hij is eigenlijk het vijfde groepslid en zorgt live mee voor de dynamiek van de songs. Het tweede nummer op het nieuwe album is naar hem genoemd: Nico Van Der Eeken – je kunt het niet missen. (lacht) Harry, sinds kort onze lichtman, was al lang fan en is nu een essentieel onderdeel van Raketkanon. Heel oprechte kerel ook, op een haast kinderlijke wijze. Fotograaf Anton Coene heeft ons met zijn foto’s geholpen bekend te raken, zeker en vast. Alle concertfotografen weten ons sindsdien te vinden. (lacht) Er verschijnt zelfs een limited edition van de cd met een fotoboek. En dan is er Steve Albini, die ons album geproducet heeft. Geen vast lid van onze entourage, maar voor dit album ontegensprekelijk deel van de crew. We zaten compleet op dezelfde lijn. Er wordt wel eens gezegd dat Albini een moeilijke mens is, maar daar heb ik niks van gemerkt. Hij is gewoon een heel consequente, grappige en oprechte kerel, en een pure vakman. Geen enthousiaste flapuit, nee, misschien komt dat bij sommige mensen over als arrogantie.

DE WILDE: En ook dat trekken we ons niet aan.

RKTKN #2

Verschijnt op 6 maart via KKK Records. Op 13/3 concerteert Raketkanon in de Botanique, Brussel. Alle concertdata: raketkanon.com

DOOR JONAS BOEL

Pieter-Paul Devos ‘WE WILLEN ZEKER NIET DE LOLLIGSTE BAND VAN HET LAND ZIJN, MAAR HET MOET ALLEMAAL OOK NIET TÉ HENRY ROLLINS WORDEN.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content