Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

H.O.E.R.A. VOOR M.I.A. – Tamiltijgerin M.I.A. mikt haar tweede muzikale molotovcocktail in de afdeling Exquise Electroplaatjes. Zoek vooral géén dekking.

Kala XL Recordings elektronica In concert: 16/8 Pukkelpop

De kans dat de naam M.I.A. u bekend in de oren klinkt, is niet gering. In het slechtste geval doet hij u denken aan de gelijknamige volkshymne van Gorki, maar wie al eens een radio opendraait of – zoals elke zichzelf respecterende muziekliefhebber – geabonneerd is op Focus Knack, weet dat achter dat drieletterwoord de genaamde Mathangi Arulpragasam schuilgaat. En nee, dat is géén obscure Bollywoodactrice en al evenmin verre familie van Apu Nahasapeemapetilon uit Springfield, maar een vanuit Londen opererende Sri Lankaanse schilderes, elektronicawizard, hiphopster en politiek militante in één begeerlijk lijf verpakt.

Drie jaar geleden zorgde ze met Arular voor een zelden geziene aardverschuiving in muziekland waarvan de laatste naschokken nog steeds niet helemaal zijn uitgestorven. Die wervelende debuutplaat, een opzwepende mélange extraordinaire van grime, dancehall, ragga en een dozijn Indiase muziekstijlen, klom in geen tijd vanuit de underground op naar de top van hit- en eindejaarslijsten.

Het nieuwe Kala zal die beweging wellicht iets minder vlot maken dan zijn voorganger: voor de alternativo’s zullen de nogal gezwollen, lichtjes epische en – we horen ze al zeuren – schijnbaar commerciëlere sound verdacht mainstream klinken. De massa – lees: de grootste gemene deler van Donna en StuBru – zal dan weer de tanden stuk bijten op de gelaagdheid van M.I.A.’s composities en het bedrieglijk ontoegankelijke zapfestijn tussen twaalfendertig stijlen.

‘Schijnbaar’ en ‘bedrieglijk’ schrijven we, want doorbijters worden wel degelijk beloond. Bird Flu lijkt bijvoorbeeld uit een Braziliaanse favela op te stijgen, maar onze pink eraf als u halverwege niét gewillig aan het meetappen gaat met de roffelende beats en het extatische kinderkoortje. Come Around, waarin M.I.A. vocale assistentie krijgt van Timbaland, is retestrakke dancehall, Boyz het aan Tourette lijdende broertje van Galang en Mango Pickle Down River een door didgeridoos aangeblazen zomerbries.

Goed, af en toe roept Kala wel eens flashbacks op van Arular en niet alle samples en zijdelingse tributes op deze ‘moeilijke tweede’ zijn even geslaagd – in 20 Dollar wordt op onvergeeflijke wijze Where Is My Mind van de Pixies door de mangel gehaald – maar een straffe madam – of meneer – die dit jaar beter doet in de afdeling Exquise Electroplaatjes.

Download nu

* Bird Flu

* XR2

Vincent Byloo

Partner Content