Rudy Tambuyser
Rudy Tambuyser Muziekjournalist

‘Naar een opname luisteren is zoals ontucht plegen bij een foto van Marlène Dietrich’, aldus de grote dirigent Sergiu Celibidache. Platen zijn een plezier, maar ook een plaag. Voor je het beseft, kom je je deur niet meer uit. Deze klassieke platen moeten u binnen de twee weken in de zaal krijgen.

DE KLASSIEKE PLAAT: SCHUBERT, KLAVIERSONATEN D960 & D664

Radu Lupu, Decca

HET CONCERT

ANTON KUERTI, PIANO

30/1, 20 uur, deSingel, Antwerpen

desingel.be

Het heeft onbegrijpelijk lang geduurd voor de wereld Schubert juist heeft kunnen inschatten. Hij stierf in 1828, maar zijn klaviermuziek heeft nog geen eeuw echte uitvoeringsgeschiedenis achter de rug. Het schot in de zaak was voor een goed deel aan Russen te danken. En Radu Lupu is dan wel een Roemeen, maar hij kreeg de Schubertliefde van het Russische lerarengeslacht Neuhaus mee. Lupu creëerde minstens drie topmomenten in mijn luisterend leven. Dat met Schuberts laatste sonate D960 was wel live, maar deze plaat is er de best mogelijke herinnering aan. Lupu leeft en speelt nog, maar wie binnenkort de sonate wil horen, beveel ik op 30 januari in deSingel de Canadees Anton Kuerti aan, een jeugdheld van me en jammer genoeg wat vergeten. Een leerling van de grootste pianist mij bekend – Arturo Benedetti Michelangeli – en tot 3 februari dagelijks aan het werk in deSingel, spelend en lesgevend.

DE KLASSIEKE PLAAT: TSJAJKOVSKI, SYMFONIE NR. 5

Filharmonie van Leningrad, Evgeni Mravinski, Deutsche Grammophon

HET CONCERT

CONCERTGEBOUW AMSTERDAM, MARISS JANSONS

31/1, 20 uur, Bozar, Brussel

bozar.be

De Filharmonie van Leningrad werd achter het IJzeren Gordijn gewoon ‘het orkest van Mravinski’ genoemd. Hij was een dirigent boven kritiek verheven. ‘Zoals een god’ zegt een van zijn musici daarover, zonder ironie. Dat had een reden, zoals u bij zijn opname van Tsjajkovski’s misschien meest geliefde symfonie, de Vijfde, zelf kunt vaststellen. Al is er ook wat hineininterpretierung mee gemoeid. Mravinski dirigeerde in 1937 de grandioze première van Sjostakovitsj’ Vijfde, waarin de volkspijn onder Stalin zo doeltreffend werd vertolkt terwijl hij er zelf bij zat. De Let Mariss Jansons werd onder meer door Mravinski opgeleid en is nu chef van het Amsterdamse Concertgebouworkest. Dat werd niet lang geleden onder zijn baton uitgeroepen tot beste orkest van de wereld. Persoonlijk vind ik dat niet waar, zoals veel van wat Engelsen over muziek zeggen. Maar dat u op 31 januari sonore luxe krijgt voorgezet, daarover kan geen twijfel bestaan.

RUDY TAMBUYSER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content