De Schotse danceproducer werd na ‘Destroy Rock ‘N’ Roll’ ingehaald als een voorvechter van de anti-rockbrigade, maar gordt live met een demonisch plezier de gitaar om.

Op het eerste gezicht lijkt deze 23-jarige, gebrilde doe-het-zelver een nerd, maar live weet hij wel degelijk wat rocken is.

De zwarte Canadees Murray Lightburn en zijn multiculturele gevolg houden van The Smiths en overleven op Redbull.

Mieke hou u vast! De wervelstorm genaamd Maxïmo Park die momenteel in de VS een verwoestende kracht ontwikkelt, zal op festivalweides in Europa een ware ravage aanrichten.

Touren is voor de ruimtewezens van The Mars Volta een tweede natuur. ze zijn al hun hele leven op de loop: voor rednecks, de narcoticabrigade en geschrokken clubeigenaars.

Het is goed pogoën op de intense punkfunk van James Murphy, de New yorker die zich met LCD Soundsystem tot dé hype van het voorjaar mocht kronen.

‘Dit is mijn eerste interview vanuit een bad. Nu voel ik me pas écht een rockster.’ Lang leve Ricky Wilson van Kaiser Chiefs, een groep die lak heeft aan sérieux.

De Britpoppers van Athlete maakten voor ‘Tourist’ snapshots van alledaagse dingen. Zoals touren.

Buitenaards en buiten de tijd: de grootstadsblues van Kraftwerk klinkt na dertig jaar nog steeds alsof ze overmorgen in een ander zonnestelsel uitgevonden zal worden. De jongste decennia hulden de Duitse elektronica-pioniers zich in een raadselachtig stilzwijgen, maar voor Focus maakte Ralf Hütter toch een uitzondering.

Graspop, 24/6 – www.graspop.be

Sfinks, tba – www.sfinks.be

Pukkelpop, 19/8 – www.pukkelpop.be

Rock Werchter, 2/7 – www.rockwerchter.be Cactus Festival, 9/7 – www.cactusfestival.be BRBF Peer, 16/7 – www.brbf.be Lokerse Feesten, 7/8 – www.lokersefeesten.be Marktrock, 15/8 – www.marktrock.be

Blue Note Festival, 23/7 – www.bluenotefestival.com

Ten Days Off, 23/7 – www.tendaysoff.be / Pukkelpop, 20/8 – www.pukkelpop.be

COULEUR CAFE, 1/7 – www.couleurcafe.be

Dour, 13/8 – www.dourfestival.be / Lokerse Feesten, 15/7 – www.lokersefeesten.be

Belgian Rhythm & Blues Festival, 17/7 û www.brbf.be

Belgian Rhythm & Blues Festival, 16/7 – www.brbf.be

Pukkelpop, 18/8 – www.pukkelpop.be

Rock Werchter, 3/7 – www.rockwerchter.be

Lokerse Feesten, 13/8 – www.lokersefeesten.be

Rock Werchter, 3/7 – www.rockwerchter.be

Rock Werchter, 3/7 – www.rockwerchter.be

Lokerse Feesten, tba – www.lokersefeesten.be

Leve Kasabian! De heren gaven forfait voor Werchter, waardoor Hendrik Willemyns en John Roan van Arsenal op 3 juli op vraag van Herman Schueremans niet naar hun geplande familiebarbecue gaan. Een reprise van hun gloriemoment in de Marquee van vorig jaar dus, maar dan beter: hun jongste cd Outsides rijgt gracieuze gitaarsongs aan dancebeats en exotische stemmen als Gabriel Rios, Balo (ex-Starflam) en Aaron Perrino (The Sheila Divine). Hoogst benieuwd wie ze zoal in hun flightcases zullen proppen. Te verwachten Een paringsdans met gastmuzikanten. (B.C.)

Rock Werchter, 2/7 – www.rockwerchter.be

Ten Days Off, 15/7 – www.10daysoff.be

Pukkelpop, 19/8 – www.pukkelpop.be

Rock Werchter, 2/7 – www.rockwerchter.be

Pukkelpop, 20/8 – www.pukkelpop.be

Rock Werchter, 2/7

www.rockwerchter.be

Pukkelpop, 20/8 – www.pukkelpop.be

Rock Werchter, 1/7 – www.rockwerchter.be

Rock Werchter, 1/7 – www.rockwerchter.be

Rock Werchter, 30/6 û www.rockwerchter.be

25 System Of A Down

The metalband even metalhaters love! En terecht! Op de kapsels en de baarden van deze Armeense Amerikanen zou de doodstraf moeten staan, maar hun songs en teksten zijn nóg geflipter en staatsgevaarlijker dan Frank Zappa. Te verwachtenGonorrhea Gorgonzola!’(W.V.D.)

24 Ojos De Brujo

‘Heksenogen’ volgens Van Dale, ‘wereldpunk’ volgens onze fichebak. Denk bij dit stelletje ongeregeld uit Barcelona aan Mano Negra op speed, en verzin er voor de aardigheid een paar breakdancende flamencogitaristen bij. Te verwachten Feest! (W.V.D.)

23 Emiliana Torrini

Ontroering in een kleedje. Credit-fetisjisten kennen deze IJslandse van Kylie Minogue ( Slow) en de score voor Lord Of The Rings ( Gollum’s Song), ú heeft hopelijk ook haar eigen briljante (f)luisterliedjes al ontdekt. Te verwachten Hardnekkig kippenvel. (W.V.D.)

22 Admiral Freebee

Neil Young meets The Peppers. De nummers van zijn jongste worp, Songs, brallen als een aangeschoten festivalroadie, maar op eenvoudig verzoek schenkt de admiraal nog steeds een kopje kruidenthee à la Rags ‘n’ Run. Oh Darkness wordt geheid een collectieve fitnessoefening. Te verwachten Zweetoksels. (B.C.)

21 Amos Lee

Het levenslied volgens Otis Redding. Lees lijf zit steevast in jeans en flanel, maar zijn stem draagt een smoking met glimmende revers. Te verwachten Soul met teensletsen. (B.C.)

20 Riton

Tien op De Schaal Van Hip. Riton brouwt campy elektropunk à la Stijn, bedenkt hilarische albumtitels ( Homies & Homos), mag Richard Dorffmeister, The Scissor Sisters en de Dewaele-broertjes tot zijn fans rekenen én is volgens DJ Magazine ‘de eerste man met meer ballen dan Madonna’. Te verwachten Homies en homo’s. (W.V.D.)

19 Amadou & Mariam

Met de groeten van Manu Chao! Amadou Bagayoko en Mariam Doumbia ontmoetten elkaar in een Malinees blindeninstituut en maken wereldpop om vingers en tenen bij af te likken. Hun jongste plaat Dimanche à Bamako was goed voor een Victoire de La Musique, Sergent Garcia is grote fan. Te verwachten Funk à l’Africaine. (W.V.D.)

18 Mylo

‘BIKERS IN ZWART LEER’

Welk concert heeft je de jongste jaren van je sokken geblazen?

Mylo: Franz Ferdinand, vorig jaar op Pukkelpop: héél straf. Op het vlak van ambiance zijn Scissor Sisters onovertroffen. Sinds kort werk ik met hun lichtman: tijdens Drop The Pressure zorgt hij voor een explosie van wit licht. Indrukwekkend, al zeg ik het zelf. Onze show ziet er meteen een stuk professioneler uit.

Je livegroep bestaat uit je beste jeugdvrienden én je broer. Is het met zo’n hechte bende op tournee niet verleidelijk om continu te feesten?

Mylo:You bet. Niet dat we ons de vernieling in zuipen, maar toch: met al dat gratis bier in de kleedkamer is het soms moeilijk om niét te overdrijven. Vorige nacht hadden we vrij. We kwamen in een wat vunzige club in Parijs terecht. Ik kroop pas om vier uur vanochtend in bed, de rest is rechtstreeks van het café naar de soundcheck gekomen.

Wat is de vreemdste zaal waar je al gespeeld hebt?

Het is gek: in Frankrijk worden we vaak in de meest bizarre keten geboekt. Op een avond stonden we in een klein stadje nabij Besançon voor in zwart leer gestoken bikers. Waarschijnlijk verwachtten ze een of andere metalband. Ik vreesde dat ze ons gingen afslachten, maar gezien de omstandigheden viel de reactie uiteindelijk nog redelijk goed mee. Zo’n weirde ervaring af en toe kan geen kwaad: het houdt je met beide benen op de grond. (P.V.D.)

17 Daniel Lanois

Soundscapes in Franglais. Lanois grossiert in weidse vergezichten over Acadië en broeierige folksongs, opgenomen in zijn omgebouwde pornobioscoop. Dit wordt hét buitenbeentje op Peer, want de Canadees komt er zijn volledig instrumentale nieuwe cd Belladonna voorstellen. Te verwachten Le lumberjack blues. (B.C.)

16 LOS LobosOBOS

Dylan danst de polka. Afhankelijk van de locatie krijgt een van de breinhelften van Los Lobos de overhand. Bij rockfestivals of clubs zit gitaaranarchist annex Waitsiaans verteller David Hidalgo aan het stuur. Zonder nieuw album én op het podium van Peer krijgt Cesar Rosas vrij spel. Dat betekent: vlammende blues en soul uit hun jongste twee studioplaten (Good Morning Aztlán en The Ride), plus ranzige ranchero’s, nortena’s en cumbia’s. Te verwachten Hartzeer en barbecuesfeer. (B.C.)

15 Tom Vek

‘ZOEKEN NAAR HET PODUIM’

Welk concert zal je altijd bijblijven?

Tom Vek: Dat van Soul Coughing in The Blue Note in 1998. Ik weet nog goed dat ik die gasten bezig zag en tegen mezelf zei: ‘ This is it‘. Soul Coughing was een eigenaardig samenraapsel van muzikanten, maar de mix werkte. De drummer had een primitieve kit bij, maar z’n grooves waren ongelooflijk funky. En dan zanger Mike Doughty: één brok charisma, heel hypnotiserend. Jammer dat de groep gesplit is.

Wat is de beste concertfilm aller tijden?

Vek:Stop Making Sense van Talking Heads. De set was heel mooi opgebouwd: David Byrne die in z’n dooie eentje inzet, waarna de muzikanten hem één voor één vervoegen. Talking Heads introduceerden een compleet nieuwe visie op het livegegeven. Ze waren hun tijd ver vooruit.

En je ultieme ‘Spinal Tap’-moment?

Vek: Een concert met Bloc Party een paar weken geleden in de Birmingham Academy. Om van onze kleedkamer naar het podium te geraken, moesten we eerst langs een kelder met een stoomketel en daarna door een lange koude gang – precies een windtunnel. Minutenlang hebben we daarin rond gedwaald, ik weet nog steeds niet hoe we het podium precies gevonden hebben. (P.V.D.)

14 BLOC PartyARTY

De nieuwkomers van het jaar! Kwatongen hebben het wel eens over Franz Ferdinand II, maar Bloc Party is meer, véél meer. Het meest opwindende postpunkgroepje van het legioen postpunkgroepjes, om te beginnen, maar ook: dat met de beste zanger, de beste drummer én de beste livereputatie. Vorig jaar al top op Pukkelpop, dit jaar op Werchter wellicht nog topper. Te verwachten Een uitzinnig publiek. (W.V.D.)

13 PATTY tti SmithMITH

Het Mariabeeld onder de stolp van The Kills. Precies 30 jaar na haar meesterwerk Horses zakt de vrouw met de snor af naar Lokeren, net als haar minder harige alter ego Iggy Pop. Vorig jaar verkondigde ze op Cactus nog steeds molenwiekend haar boodschap tijdens een erg veilige greatest hits-set, maar als ze écht wil rocken, blaast ze alle watjes weg. Te verwachten Omhelzingen met wildvreemden tijdens People Have the Power. (B.C.)

12 QueensUEENS OfF THEhe STONEtone AgeGE

De waardige erfgenamen van The Stooges en Black Sabbath. Queens Of The Stone Age moeten het tegenwoordig zonder het Glockenspiel van bassist Nick Oliveri stellen, maar blijven wel met ruime voorsprong het Zonder Pardonst Rockende Gezelschap van de voorbije tien jaar. ‘ Hi everybody, I’m on drugs‘, groette Josh Homme de wei van Werchter ooit. Benieuwd wat het dit jaar wordt. Te verwachten Donders, bliksems en een ode aan Millionaire. (W.V.D.)

11 Arsenal

10 The Dears

‘EEN GOED BAD’

Wat was het meest memorabele concert van The Dears?

Lightburn: De laatste keer dat we in LA speelden, al was het maar omdat Morrissey toen in de zaal stond. Hij is mijn grote held, ik herken me volledig in zijn songteksten. Het wij-tegen-de-rest-van-de-wereldgevoel bindt ons. Als kind van twee arme Ieren heeft hij een moeilijke jeugd gehad. Ik weet, als migrantenzoon, hoe hard het is om er niet bij te horen.

Welke gewoontes hou je er voor en na een optreden op na?

Lightburn: Ik ben zeker niet het type dat het gezellig wil maken met kaarsen op tafel. Ik drink veel water – om m’n stem in vorm te houden – en één Red Bull net voor het opgaan, om een energie-boost te krijgen. Ná concerten verdwijn ik het liefst van al, zodat ik alleen kan chillen. Dan wil ik vooral niet lastiggevallen worden. Gelukkig zie ik er op die momenten ook niet echt aanspreekbaar uit – dat helpt. (lacht)

Wat is het eerste wat je, terug thuis in Montreal, na een slopende tournee doet?

Lightburn: De stapel post doorworstelen en een goed bad nemen om de tournee volledig af te spoelen. Bij de kruidenier boodschappen doen en eindelijk nog eens vers koken – na maanden on the road, ben je al die opgewarmde restaurantkost kotsbeu. En tot slot trommel ik mijn vrienden op om me compleet van de wereld te zuipen. (P.V.D.)

9 M.I.A.

Een bom in sportschoenen! M.I.A. (lees: emmajee oftewel ‘missing in action’) heet voluit Maya Arulpragasam en doet allerlei bijzonder spannende dingen met grime, hiphop, dancehall en ragga. Haar beats en rhymes zijn tough, haar levensverhaal is dat nog meer: Maya is de dochter van een Tamil-vrijheidsstrijder, en vluchtte van India via Sri Lanka naar Londen, waar ze in de graffiti- en hiphopscene terechtkwam. Peaches en Trent Reznor van Nine Inch Nails zijn fan, wij ook, nu ù nog. Te verwachten‘Can’t stereotype my thing yo, / I salt and peppa my mango / Like PLO I don’t surrendo.’ (W.V.D.)

8 Maxïmo Park

‘EEN BEETJE DRONKEN’

Wat is het meest vervelende dat je ooit hebt meegemaakt on the road?

Paul Smith: Onlangs raakte ik na een optreden in een club een zak kwijt, met mijn portefeuille, sleutelbos en notitieboekje. Op tournee voel je je sowieso al wat verloren: dit maakte het enkel nog erger. Na anderhalve week kreeg ik die spullen terug van de buitenwipper van die club. Die had de zak gevonden en mee naar huis genomen om me een lesje te leren – hij beweerde dat ik hem die avond had beledigd. Ik kan me niet herinneren dat ik grof was geweest: hooguit een beetje dronken. (lacht)

Heb je bepaalde rituelen voor een show?

Smith: Er zit veel woede in onze songs, dus vraag ik de anderen meestal om me in de kleedkamer wat op te jutten. Zo ben ik al wat op temperatuur als ik het podium opstorm.

Het Meltdown-festival bombardeert elk jaar een rockmuzikant tot programmator. Stel dat jij de affiche mocht samenstellen, wie zou je uitnodigen?

Smith: Iron & Wine, een Amerikaanse singer-songwriter en z’n zus. Ik zag ze een tijdje terug in een kerk in Newcastle: het was haast een spirituele ervaring. Verder zou ik een postrockavond met Godspeed You Black Emperor en Tortoise plannen en Steve Reich een compositieopdracht voor een 18-koppig orkest geven. Zelf zou ik met Maxïmo Park de film Alphaville van Jean-Luc Godard live begeleiden. (P.V.D.)

7 Interpol

Weltschmerz voor gevorderden. Interpol komt uit New York, maar haalt zijn mosterd bij Joy Division, Echo & The Bunnymen, The Cure en een stuk of wat andere Britse new wave-groepjes. Debuut Turn On The Bright Lights kreeg een staande ovatie van Robert Smith en Michael Stipe, met opvolger Antics werd Interpol een genre op zichzelf: retro-wave – of zo u verkiest: neo-new wave. Te verwachten Een depressie. (W.V.D.)

6 Nick Cave

De voorganger met de schorre keel. In de aanloop naar het festivalseizoen doet Cave met zijn Bad Seeds een kleine clubtournee. Met wat geluk sijpelt de intimiteit van die lezingen in kleine kring door in het grotere werk. Anders gezegd: krijgt u op Pukkelpop een fijne snuif uit The Lyre of Orpheus tussen de harde hoestbuien van Abattoir Blues. Te verwachten Literaire balladerie, raspende rock en country con cojones. (B.C.)

5 Mars Volta

‘BETALEN MET LSD’

Jullie komen uit El Paso, Texas. Geen wonder dat jullie nooit thuis zijn.

Cedric Bixler Zavala: Af en toe kom ik er nog eens, en elke keer weet ik weer waarom ik per se weg wou. We kregen altijd op ons gezicht van rednecks, en zelfs gewone mensen op straat scholden ons uit. We moesten er weg – eerst naar Long Beach, daarna naar Los Angeles. LA blijft natuurlijk the lost city of assholes, dus woon ik nu in Pasadena.

Wat is je meest geflipte tourmoment totnogtoe?

Zavala: Na een gig in LA merken dat Anthony Kiedis je drums aan het inladen is en daarna vraagt om zijn voorprogramma te spelen, kon wel tellen. Maar het beste was onze LSD-tour. Omar probeerde door de hele VS te liften en te betalen met acid. Op die manier ben ik met hem op mijn eerste concert van The Greatful Dead beland. We zijn nooit binnen geraakt, maar we hebben ons buiten minstens even goed geamuseerd.

Zou je jezelf als lifter meenemen?

Zavala: Jezus, neen. Daar ben ik veel te paranoïde voor.

Je bent graatmager. Kunnen we je plezieren met een pitta op Rock Werchter?

Zavala: Ik weet iets beters. In België is er altijd een moeder met haar dochter op onze concerten. Geweldig! Ik heb jarenlang in het cliché geloofd dat je niets leuk mag vinden van wat je ouders je opsolferen. Mijn gat, het hangt er gewoon van af hoe cool je ouders zijn. En díé ma is fucking cool. (lacht)

4 LCD Soundsystem

‘RONDUIT GÊNANT’

Wat waren de meest erbarmelijke omstandigheden waarin je ooit speelde?

James Murphy: Een dancefestival in Miami. Op de weide liepen vuurspuwers en goochelaars, en ik háát circustoestanden. Tot overmaat van ramp moesten we in vol daglicht spelen en kwam er nauwelijks volk opdagen. Het meest surrealistische optreden was op de Letterman Show: het huisorkest begeleidde ons door in hun handen te klappen, en Letterman behandelde ons zonder het minste respect. Nochtans hou ik wel van moeilijke situaties. Spelen op een jaarmarkt in Malmö, waar niemand ons kent: gráág!

Welk historisch concert had je graag bijgewoond?

Murphy: De eerste optredens van minimalist Terry Riley, in de vroege jaren ’70. Of in diezelfde periode: David Bowie, T-Rex Roxy Music en Can! Doodzonde dat ik dat nooit meegemaakt heb.

Hoe is het om livebeelden van jezelf te zien?

Murphy: Ronduit gênant. Ik ben heel veeleisend voor de groep en nooit tevreden: het moet steeds snediger. Als ik mezelf dan achteraf op de anderen zie foeteren, zak ik door de grond van schaamte. (P.V.D.)

3 Kaiser Chiefs

‘IN ELKAAR GEMOT’

Wat was je allereerste concert?

Ricky Wilson: Supergrass, toen ik een jaar of 17 was. Een echte eye-opener, want die avond heb ik geleerd dat rock ook fun kon zijn. Met Kaiser Chiefs schrijven we soms idiote liedjes, zoals Na Na Na Na Naa. Maar ik schaam me daar niet voor, er is nood aan groepen die geestig zijn. Je eet toch niet elke avond in een chic restaurant? Af en toe moet je ook eens bij McDonald’s binnenspringen, al is het maar om het verschil te smaken.

Een jaar geleden hadden jullie nauwelijks een voet buiten Engeland gezet, nu reizen jullie de wereld rond. Wat doet dat met een mens?

Wilson: Het maakt je vooral wijzer. Vroeger dacht ik dat mijn hometown Leeds het centrum van de wereld was, maar intussen weet ik beter. Het doet er niet toe waar je woont, het gaat erom wie je bent. Ik heb bijvoorbeeld ondervonden dat indie-kids overal gelijk zijn, van Leeds over Moskou tot Los Angeles. De wereld wordt kleiner, man.

Wat is het wildste publiek waarmee je geconfronteerd werd?

Wilson: Nothing beats Leeds. Bij ons gaan working class jongeren naar clubs om hun frustraties af te reageren. Er heerst een machocultuur, elk weekend breekt wel ergens een gevecht uit. Al wie een beetje uit de band springt, krijgt op zijn smoel. Daarom stampte ik met Nick (Hodgson, de drummer; nvdr. ) ook een eigen club uit de grond: Pigs, waar we in campy kleren konden rondlopen. Deden we dat elders in de stad, dan werden we gegarandeerd in elkaar gemot. (P.V.D.)

2 Athlete

‘HELAAS GEEN HEADLINER’

Veel van jullie songs blijven dagenlang in je hoofd kleven. Doen jullie dat met opzet?

Joel Pott: Nee, maar net als de meeste mensen zijn we verliefd op een sterke melodie. Als je er dan nog een tekst aan toevoegt waar iedereen iets van zichzelf in herkent, blijft dat sowieso hangen.

Op Glastonbury 2003 waren jullie naar verluidt verrast dat tienduizenden mensen elk nummer meezongen.

Tim Wanstall: Dat was een van de eerste optredens na onze debuutplaat, Vehicles And Animals. En we hebben de hele zomer lang zulke ongelofelijke toestanden meegemaakt. Dit jaar spelen we er opnieuw. Helaas nog niet als headliner.

Pott: Jezus man, wees eens wat bescheidener.

Wat spoken jullie overdag uit als jullie op tournee zijn?

Pott: Waanzinnig veel geld uitgeven aan platen en cd’s. We hebben ook al geleerd dat het niet overal de moeite loont om van de bus te stappen. Maar als we in Barcelona zijn, trekken we natuurlijk wél de stad in.

Jij speelt golf, Joel. Is dat niets voor vijftigers op hun retour?

Pott: Geloof me, als je constant aan het nadenken bent over muziek, is het heel ontspannend om nu en dan eens over het gras te wandelen en een balletje te slaan. Golfen is trouwens heel populair aan het worden in de rockscène. (H.C.)

1 Kraftwerk

‘ALTIJD VOORUIT!’

De voorbije dertig jaar heeft de technologie een enorme vlucht genomen. Wat was voor jullie de belangrijkste vooruitgang?

Ralf Hütter: We zijn veel mobieler geworden. Kraftwerk is elektronische muziek die live gespeeld wordt. Vroeger was het transport vrij lastig, het duurde uren om de studio op te bouwen en weer af te breken. Vandaag, met ons digitaal archief, kunnen we veel makkelijker reizen, spelen en improviseren. Onze instrumenten zijn nauwelijks groter dan een reiskoffer. En we hebben nu een erg compact geluidssysteem, kristalhelder en superstereofonisch.

Dynamiek is een sleutelbegrip voor Kraftwerk. Kunt u dat concept verduidelijken?

Hütter: Kraftwerk is dynamiek en energie, het is niet statisch. Het gaat om tijd en bewegen in de tijd. Alsmaar vooruit, begrijp je? Als je fietst, kan je niet stoppen: je moet vooruit of je valt. Een van onze laatste wereldtournees begon niet toevallig in De Vooruit in Gent. De naam is een voorteken, weet je wel? (glimlacht)

Düsseldorf heeft een grote invloed op uw muziek. Hoe belangrijk zijn locaties voor u?

Hütter: Héél belangrijk. Düsseldorf is het hart van de Duitse industrie. In het Roergebied hoor je constant industriële ritmes en geluiden, en die hebben we gewoon in onze muziek verwerkt. Autobahn weerspiegelt bijvoorbeeld onze toenmalige leefwereld. We waren in die periode voortdurend onderweg naar universiteiten en kunstgalerijen in heel Europa. Op een avond in mijn oude Volkswagen, die trouwens op de hoes staat, fantaseerden we over hoe onze muziek op de radio zou klinken. Dat idee werd later geperfectioneerd en verwerkt tot Autobahn. We vertrekken steeds vanuit onze alledaagse ervaringen, daar komt alles vandaan: pocket calculator, home computer, Trans Europa Express, The Man Machine

25 jaar geleden zei u dat Kraftwerk nooit zou verdwijnen. Na uw dood zou iemand anders het project gewoon kunnen voortzetten. Gelooft u dat nog steeds?

Hütter: Absoluut. Je moet begrijpen dat Kraftwerk veel meer is dan muziek alleen. Het is een studio, grafisch werk, tekeningen, fotomontages, schetsen, noem maar op. We wisten van meet af aan zeer duidelijk dat we een Gesammtkunstwerk, een totaalkunstwerk, zouden creëren. Dat idee was aanvankelijk rauw en primitief, maar het heeft in de loop van 35 jaar langzaam vorm gekregen. En het is een continu proces, het ontwikkelt zich nog steeds. De muziek zal veel langer bestaan dan wij: de data zullen gewoon blijven verderleven. (B.V.M.)

JUNI

3-5/6 Rock am Ring, Nürburgring (D) www.rockamring.de l 24-26/6 Adriaan Brouwer Bierfeesten, Oudenaarde www.oudenaarde.be l 24-26/6 Graspop Metal Meeting, Dessel www.graspop.be l 24-25/6 Grensrock, Menen www.grensrock.be l 24/6-28/8 Openluchttheater Rivierenhof, Deurne www.openluchttheater.be l 24-26/6 Genk On Stage, Genk www.genkonstage.be l 24-26/6 Afro-Latino Festival, Bree www.afro-latino.be l 24/6 Milrock, Leopoldsburg l 24-26/6 Glastonbury Festival, Glastonbury (GB) www.glastonburyfestivals.co.uk l 25/6 TW Classic, Werchter www.twclassic.be l 30/6 û 3/7 Rock Werchter, Werchter www.rockwerchter.be l 30/6 û 3/7 Roskilde Festival, Roskilde (DK) www.roskilde-festival.dk

JULI

1-3/7 Couleur Café, Brussel www.couleurcafe.be l 8-9/7 Rock Zottegem, Zottegem www.rock-zottegem.be l 8-10/7 Cactus Festival, Brugge www.cactusfestival.be l 8-10/7 North Sea Jazz Festival, Den Haag (NL) www.northseajazz.nl l 8-10/7 Hee Tervuren, Tervuren www.heetervuren.be l 8/7 Izegem Rockt, Izegem www.izegemrockt.be l 9/7 Vijverfestival, Dilbeek www.vijverfestival.be l 9-10/7 Blue Note Festival Aan Zee, De Haan www.bluenotefestival.com l 10/7 De Mart, Herentals www.demart.org l 14-24/7 Blue Note Festival, Gent www.bluenotefestival.com l 14-17/7 Dour Festival, Dour www.dourfestival.be 15-25/7 10 Days Off, Gent www.10daysoff.be l 15-17/7 Belgium Rhythm ‘n’ Blues Festival, Peer www.brbf.be l 16-25/7 Gentse Feesten, Gent www.gentsefeesten.be l 16-25/7 Boomtown, Gent www.boomtown.be l 16-25/7 Polé Polé, Gent www.polepole.be 16/7 Rock Herk, Herk-de-Stad www.rockherk.be l 16/7 Rock Liedekerke, Liedekerke www.rockliedekerke.be l 16/7 Festiv’halle, Halle www.festivhalle.be l 23/7 Rock Nieuwpoort, Nieuwpoort www.rocknieuwpoort.be l 28-31/7 Sfinks, Boechout www.sfinks.be l 29-31/7 Suikerrock, Tienen www.suikerrock.be l 29/7 û 13/8 Klinkers, Brugge www.klinkers-brugge.be

AUGUSTUS

5-7/8 Folk Dranouter, Dranouter www.folkdranouter.be l 5-7/8 Bergfestival, Dilsen-Stokkem www.bergfestival.be l 5-14/8 Lokerse Feesten, www.lokersefeesten.be l 5-7/8 Polé Polé Beach, Duinbergen www.polepole.be l 5-6/8 Reggae Geel, Geel www.reggaegeel.com l 10-16/8 Paulusfeesten, Oostende www.paulusfeesten.be l 11-15/8 Jazz Middelheim, Antwerpen www.jazzmiddelheim.be l 12-13/8 Neerpelt Open Air, Neerpelt www.neerpeltopenair.be l 13/8 Rimpelrock, Hasselt www.rimpelrock.be 13/8 Zeverrock, Zevergem www.zeverrock.be l 13-15/8 Marktrock, Leuven www.marktrock.be l 18-20/8 Pukkelpop, Kiewit www.pukkelpop.be l 19-21/8 Begijnhoffeesten, Dendermonde www.begijnhoffeesten.be l 19-21/8 Lowlands, Biddinghuizen (NL) www.lowlands.nl l 19/8 Rock op het plein, Wervik www.rockophetplein.be l 20-21/8 Maanrock, Mechelen www.maanrock.be l 26-28/8 Prikkel Festival, Hooglede www.prikkelhooglede.be l 26/8 Rock Eikerheide, Bornem www.rockeikerheide.be l 26-27/8 Jospop, Schepdaal www.jospop.com l 27/8 MuurRock, Geraardsbergen www.muurrock.be l 27/8 Marktrock, Poperinge www.marktrockpoperinge.be l 27/8 Rock Kortenaken, Kortenaken www.rock-kortenaken.be l 29/8-2/9 Boterhammen in het park, Brussel www.boterhammenindestad.be

SEPTEMBER

2-3/9 Crammerock, Stekene www.crammerock.be l 2-3/9 Wonderfestival, Antwerpen www.wonderfestival.be l 16-17/9 Pukema Rock, Puurs www.pukemarock.be l 16-18/9 Leffingeleuren, Leffinge www.leffingeleuren.be

Wouter Van Driessche, Peter Van Dyck, Bart Cornand, Bram Van Moorhem en Hannes Cattebeke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content