Als acteur in ‘Van Vlees en Bloed’ werd Lucas Van den Eynde, alias de ‘bospoeper’, een hit op YouTube. Wat vindt hij daar zelf van?

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life)

Ik heb me laten vertellen dat je niet erg hoog oploopt met hippe nieuwe technologie.

Dat is veel gezegd, maar ik moet bekennen dat ik er niet echt mee bezig ben. Als je tegenwoordig iets koopt, een tv bijvoorbeeld, dan moet je eerst een handleiding doorploeteren met de dikte van een volledig boek. Er zijn zoveel functies en knopjes, ik vind het allemaal nodeloos ingewikkeld. Ik houd meer van toestellen die rechttoe rechtaan zijn. Ik heb bijvoorbeeld nog altijd een oude Nokia die al een jaar of tien meegaat. Ik kan er geen foto’s mee maken of mails mee checken, maar dat hoeft voor mij ook niet.

Erger je je soms aan al die nieuwigheden?

Soms wel, bijvoorbeeld als CNN en Arte plots niet meer beschikbaar zijn via de kabel – zonder waarschuwing! Je kunt die zenders nu enkel nog ontvangen met een digital tv-pakket, dat bovendien duurder is. Net hetzelfde met die ‘rode knop’ van Canvas, je wordt bijna verplicht om zo’n digitaal abonnement in huis te halen als je die dingen wil zien. Anderzijds vind ik het wel jammer dat ik niet veel van computers ken, ik kan nog geen foto doormailen. Ik concentreer me liever op andere dingen, al zal ik me binnenkort wel eens in die computer verdiepen.

Zie je ook positieve gevolgen?

Ja, natuurlijk. E-mail vind ik fantastisch, en over Google verbaas ik me nog steeds. Toch bel ik mensen liever op, dan hoef ik niet te wachten op een antwoord, ik heb het meteen. Ik maak er dan wel weer een sport van om zonder gps de baan op te gaan.

Waarom: een gps is toch handig?

Tuurlijk, maar ik probeer op eigen houtje de weg te vinden, met behulp van een goede oude kaart waar nodig. Ik vlieg ook graag, en als je vliegt is een gps onontbeerlijk. Maar ik bereid mijn navigatie wel altijd voor zoals vroeger, met een chronometer, een kaart en de juiste windberekening. Als ik dan het noorden kwijtraak, weet ik dat er geen probleem is. Die gps kan altijd uitvallen, dus ik pak het graag ambachtelijk aan.

De bospoeperscène uit ‘Van Vlees en Bloed’ werd heel snel een hit op YouTube. Volg je zulke evoluties?

Dat is leuk, maar wat me wel stoort is dat iedereen plots een mening heeft over alles en iedereen. Je leest de waanzinnigste commentaren en ik vraag me af waarvoor dat nodig is. In no time zitten mensen over jou te bloggen of worden er Facebookgroepen voor André Vangenechten opgericht. Dat gaat toch nergens over? Ik denk dat zulke mensen gewoon wat aandacht nodig hebben.

‘Saint Amour’ kreeg dit jaar uitzonderlijk de titel ‘Chagrin d’Amour’ mee. Lucas Van den Eynde treedt er samen met andere artiesten op in het teken van liefde en liefdesverdriet. Meer info op www.begeerte.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content