LOUIS FIETST

© FOTO'S CHARLIE DEKEERSMAECKER

EK, Tour, Olympische Spelen, aan sport is er deze zomer geen gebrek. Wij laten zeven weken lang een Interessante Vlaming aan het woord over de sport van zijn of haar hart. Deze week: Louis Talpe over fietsen.

‘Ik heb altijd een koersfiets in de koffer van mijn wagen. Momenteel ben ik regelmatig in Amsterdam voor de opnames van de soap Goede tijden slechte tijden. Als de werkdag erop zit en het weer valt niet te hard tegen, fiets ik naar mijn hotel in Ouderkerk aan de Amstel. Daar weet ik nog een parcours waar ik een paar rondjes rijd. Ik heb altijd graag gesport: voetbal, tennis, lopen… Door de fietsmicrobe ben ik tien jaar geleden gebeten, toen ik als jobstudent in een restaurant in Knokke werkte. De eigenaar had een koersfiets. Eerst ging ik fietsen met de koersfiets van mijn vader, zo’n hele oude met voetkooien op de pedalen. Na een tijdje kocht ik mijn eigen volwaardige koersfiets. Momenteel heb ik een degelijke mountainbike en een Ridley Noah, een racefiets pur sang. Ideaal voor de bochtige wegen van de West-Vlaamse polders waar ik graag ga fietsen. In de zomer ga ik met mijn racefiets ook mee klimmen op Lanzarote of Mallorca.

‘ONDERTUSSEN DURF IK MEZELF EEN WANNABE-COUREUR TE noemen. Het is een uit de hand gelopen hobby. Als ik thuiskom, ga ik altijd even langs de garage, naar de fietsen kijken. Fietsen is voor mij ook een sociaal gebeuren. Met vrienden heb ik mijn eigen clubje opgericht: de Oosthoek Cycle Club, al is die er in de eerste plaats gekomen om esthetische redenen. (lacht) Als je samen gaat rijden, moet je er assorti uitzien. Cycling is fashion. Niet dat ik mij laat vangen aan excentrieke accessoires zoals blitse brillen of valhelmen, maar de kledij moet wel goed zitten. Daarvoor ben ik te rade gegaan bij Tafi Cyclingwear, van de klassiekerkampioen uit de jaren negentig. Daar kun je je eigen truitje laten ontwerpen. Wij hebben gekozen voor een strak Italiaans design: zwart shirt en broek met een witte én roze streep horizontaal over de borst. Warm in de zomer? We hebben net een nieuwe lading laten maken: de grote zwarte kleurvakken zijn nu wit en omgekeerd. Net zoals profploegen als Sky en Garmin doen voor de grote rondes.

‘OF DE CONDITIE EVEN IMPECCABLE IS? IK HOU ER SOWIESO VAN om me ergens op toe te leggen, om ergens goed in te worden.’s Zondags rijden we in Knokke mee met de grotere Casinoploeg. Op een rit van 70 kilometer haalt dat peloton gemiddeld 39 kilometer per uur, dan heb je wel wat training nodig om er niet af gereden te worden. Voor competitie is mijn conditie wellicht niet goed genoeg. En het gevaar op valpartijen is bij wedstrijden groter, ik denk niet dat ik dat als acteur kan riskeren. Ik kan wel een aardig sprintje trekken, op de fiets durf ik mij wel eens in te beelden dat ik Boonen, Cancellara of Museeuw ben. (lacht)’

VOLGENDE WEEK

Lady Linn

DOOR HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content