Woensdag 15/8, 16.00 – Canvas

De afgelopen weken en maanden mochten de vrouwen van Desperate Housewives de namiddag op Canvas opvrolijken, maar vanaf half augustus is het de beurt aan een man: Lou Grant, hoofdrolspeler in de gelijknamige Amerikaanse serie uit eind jaren 70 over het leven op een krantenredactie. Een introductie:

l Lou Grant was een spin-off van The Mary Tyler Moore Show, de beroemde sitcom over een jongedame die voor een tv-journaal gaat werken. Grant was daarin de baas van Mary Richards. Toen die komische reeks er in 1977 mee ophield, leefde het personage verder in zijn eigen reeks. Niet als tv-maker, aangezien de zender WJM hem ontslagen had, maar als redacteur van de krant Los Angeles Tribune.

l The Mary Tyler Moore Show is een mijlpaal in de tv-geschiedenis, maar ook Lou Grant heeft een sleutelrol gespeeld. Mary Tyler Moore was een van de eerste komische reeksen die op maat van volwassenen was geschreven – ‘ze bevrijdde de volwassenen-tv’, zoalsTime in 2007 schreef, toen het magazine de serie opnam in zijn lijst ’17 Shows that Changed TV’. Lou Grant deed hetzelfde, maar dan op het vlak van drama: toen ze de spin-off bedachten, kozen de makers ervoor om niet, zoals dat normaal gebeurde, opnieuw een sitcom te schrijven, maar van genre te veranderen.

l De serie probeerde een realistisch beeld te scheppen van hoe nieuws gemaakt werd, en de impact van dat werk op het leven van de journalisten. Daartoe gingen de makers enkele maanden kamperen op de redactie van een Canadese krant, waar ze zelfs gesprekken opnamen om later fragmenten daarvan in hun dialogen te gebruiken. De afleveringen speelden vaak in op de maatschappelijke problemen van toen, met verhalen over wapencontrole, illegale vluchtelingen, kindermisbruik of de spanning tussen de ethiek van de journalisten en de commerciële belang van hun bazen. In die zin was Lou Grant de voorloper van series als Hill Street Blues, NYPD Blue, ER, The Newsroom of The Wire.

l Lou Grant liep vijf seizoenen en kreeg dertien Emmy’s, waaronder twee keer die voor beste dramaserie. Het personage heeft acteur Ed Asner dan weer vijf Emmy’s opgeleverd, twee voor deze serie en drie uit zijn tijd in

The Mary Tyler Moore Show.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content