Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Zaterdag 24/4, 22.30 – Prime SeriesJuicht, iedereen die geen touw meer kan vastknopen aan Lost! In het zesde seizoen worden alle mysteries opgelost die de makers de afgelopen jaren hebben afgevuurd op een steeds verwarder (en helaas ook kleiner) publiek. Eindelijk zullen we te weten komen hoe de vork in de steel zit. Wie voor de start van het alles onthullende seizoen op Prime Series – of in afwachting van de komst op VT4 in het najaar – nog even een snelle opfris-cursus wil volgen, kunnen we de volgende tien afleveringen aanraden. Wie nog niet mee is, stopt natuurlijk beter met lezen.

1 Pilot (Seizoen 1, 1) Beginnen bij het begin natuurlijk. Bovendien is de opener zes jaar later nog altijd een van de sterkste uurtjes televisie van de laatste jaren. Met een speciale vermelding voor de arme acteur die in een vliegtuigmotor wordt gezogen en zo wellicht de kortste vertolking uit de hele reeks op zijn naam heeft staan.

2 Walkabout (Seizoen 1, 4) De eerste aflevering waarin je als kijker vaststelt dat het eiland een bijzonder vreemde plaats is én dat de makers je volledig op het verkeerde been kunnen zetten, met de flashbackscène waarin John Locke in een rolstoel blijkt te zitten.

3 Man of Science, Man of Faith (Seizoen 2, 1) De aflevering waarin het mysterie rond het luik wordt ontrafeld en de geheimzinnige nummers een veel grotere rol blijken te spelen dan gedacht. De titel vat ook een van de centrale thema’s – de tweespalt tussen geloof (gepersonaliseerd in Locke) en rede (Jack) – uit Lost samen.

4 A Tale of Two Cities (Seizoen 3, 1) De rest van het tweede seizoen kan geskipt worden, want pas bij de start van reeks 3 wordt Lost weer echt briljant, met deze knaller waarin The Others centraal staan.

5 The Man Behind The Curtain (Seizoen 3, 20) Tot dan lijkt Benjamin Linus een sinistere bad guy, maar het tragische verhaal rond zijn achtergrond uit deze aflevering zet hem meteen in een ander licht.

6 Through the Looking Glass (Seizoen 3, 22 & 23) De allerbeste aflevering uit de Lost-geschiedenis, een dubbelaar waarin Charlie zich opoffert voor de groep ( ‘Not Penny’s Boat!’) en de flashbacks plotseling flashforwards blijken te zijn.

7 The Constant (Seizoen 4, 5) Tegelijk een hartverscheurende (de verdoemde liefde tussen Desmond en Penny) en verwarrende aflevering, waarin tijdreizen voor het eerst een belangrijke rol speelt.

8 The Shape of Things to Come (Seizoen 4, 9) De rivaliteit tussen Benjamin en Charles Widmore is een van de drijvende krachten achter de Lost-saga – althans, dat denken we toch – en nergens wordt die beter uitgespit dan in deze aflevering. Met als hoogtepunt de scène waarin Benjamin zijn credo dat hij ‘alles zal opofferen om het eiland te beschermen’ in de praktijk omzet en zijn dochter laat doodschieten.

9 The Life and Death of Jeremy Bentham (Seizoen 5, 7) Locke verdwijnt van het eiland om de anderen ervan te overtuigen terug te keren, en wordt op het einde door Ben om het leven gebracht.

10 The Incident (Seizoen 5, aflevering 17) Heeft de ontploffing die Juliet veroorzaakt ’the incident’ verhinderd, of was het daarentegen net zelf ’the incident’? Met die vraag – en nog een hele hoop andere – laten de makers ons eind seizoen 5 achter.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content