LOST: DE ONTKNOPING

21.05 – VT4

Vanavond staan alweer de laatste afleveringen van het tweede seizoen van Lost op het programma. We laten nog even de meest imposante verschijning uit de tweede reeks aan het woord, Mr. Eko. Die wordt gespeeld door Adewale Akinnoye-Agbaje, die er met zijn rijzige en gespierde lichaam en zijn doordringende ogen al even mysterieus en verheven uitziet. ‘Het succes smaakt nog zo zoet als je vroeger stront en vuilnis hebt moeten opruimen.’

Van vuilnisman tot steracteur: je hebt nogal een weg afgelegd.

Adewale Akinnoye-Agbaje: Het was maar een vakantiebaantje, hoor. Maar ik besef goed waar ik vandaan kom, dat houdt me met mijn beide voeten op de grond. Mijn buren wisten zelfs niet dat ik acteur was, tot ze me opmerkten in Get Rich or Die Trying. (lacht) Ik ben ook niet van de ene dag op de andere bekend geworden, ik heb ervoor moeten knokken. Maar toegegeven: Lost is de jackpot.

Is het moeilijk om als boeddhist een katholieke priester te spelen?

Akinnoye-Agbaje: Bij sommige scènes heb ik me ongemakkelijk gevoeld, omdat ik dacht dat ze niet strookten met mijn overtuiging. Maar hoe meer ik me met Mr. Eko vereenzelvig, hoe meer ik inzie dat de overeenkomsten talrijker zijn dan de verschillen. Sowieso zing ik twee uur boeddhistische gebeden voor ik de set opkom en eigenlijk speel ik Mr. Eko als een Boeddha in katholieke mantel.

Hoeveel respect Mr. Eko ook afdwingt, hij heeft een duister verleden.

Akinnoye-Agbaje: Dat maakt hem net zo interessant. Een door en door goed personage is even saai als een pure slechterik. Mr. Eko kán mensen doden zonder ook maar met zijn ogen te knipperen, maar tegelijk is hij een van de meest meedogende figuren. Het zijn die extreme emoties die me aanspreken. Hoe blijf je bij je zinnen in de waanzin?

Zou jij net als Mr. Eko je toevlucht nemen tot je geloof?

Akinnoye-Agbaje: Ik hoop van wel. Ik denk dat ik op mijn geloof zou vertrouwen en bidden. Maar dat zeg ik nu, misschien zou ik in werkelijkheid wel om mijn mammie roepen. (lacht)

Schuilt in het geloof de oplossing van het geheim van het eiland?

Akinnoye-Agbaje: Volgens mij wel. Mr. Eko staat als man van het geloof tegenover filosoof Locke en wetenschapper Jack. In de grote finale van seizoen twee zal je zien hoe alles neerkomt op mystieke kracht. Het intikken van de code, het duwen op de knop… uiteindelijk is het een kwestie van geloof en vertrouwen.

Met dank aan Eurostar. www.eurostar.com

The Day the World Ended (0) Terence Gross, VS 2001. Een mutant, of beter een buitenaards wezen, heeft het ook voor het zeggen – voor even toch – in deze tv-remake van een Roger Corman-B-film. Veel heeft deze versie niet meer gemeen met het origineel uit 1956. Maar waar de Koude Ooorlog-paranoia van Corman nog een zeker subversief (en vooral hoog) pulpgehalte had, dan is dit een verbeeldingloos vluggertje voor Nastassja Kinski en monstermaker Stan Winston (22.45 – VT4) Capricorn One * Peter Hyams, VS-GB 1978. Nadat de eerste bemande NASA-vlucht naar Mars op het allerlaatste moment afgeblazen wordt, besluit de Amerikaanse regering de landing in een filmstudio na te bootsen. Het gegeven is intrigerend maar in plaats van een beklemmende samenzweringsthriller over mediamanipulatie ontspoort dit drama tot een oppervlakkige achtervolgingsfilm (00.35 – BBC 1) Aanslagen: Opec Documentaire over de gijzelingsactie in 1975 waarbij een terreurcommando onder leiding van Carlos ‘de jakhals’ het Opec-hoofdkwartier in Wenen bestormde en zeventig aanwezigen gijzelde (21.10 – Canvas) Big Love Nieuwe serie over een man met drie vrouwen – zie Focus Knack van 30 augustus (22.25 – Canvas).

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content