LONDON

OUT OF FOCUS

Wat moet je zien, lezen en horen voor je vertrekt naar ’s werelds mooiste cultuursteden ? En wat moet je, eens ter plekke, zeker doen ? Deze week: Londen. Cheers !

mooiste cultuursteden? En wat moet je, eens ter plekke, zeker doen?

Deze week: Londen. Cheers!

[LEZEN] Absolute Beginners (Colin MacInnes)

Je zou Dickens of Conan Doyle kunnen kiezen, maar om te weten hoe Londen na de oorlog een van de hipste wereldsteden werd, begin je bij – what’s in a name – Absolute Beginners (1959). In deel twee van zijn Londontrilogie uit 1958 vertelt Colin MacInnes – of tenminste: de naamloze tienerprotagonist – hoe Notting Hill een levendig nest van migranten, mods, junks, homo’s en andere outcasts wordt. In 1981 schreef The Jam er een song over en in 1986 maakte Julien Temple er een film van, met David Bowie, Ray Davies, Patsy Kensit, Sade en ander hip volk.

[LUISTEREN] London Calling(The Clash)

Er zijn genoeg songs over Londen om een iPod mee vol te pleuren, desnoods zelfs 16GB. In stijl beginnen doe je met London Calling, de conceptplaat uit 1979 van The Clash waarin reggaebeats en punkgitaren hand in hand marcheren tegen de powers that be. ‘A nuclear error, but I have no fear’, schreeuwt zanger Joe Strummer in het apocalyptische titelnummer. In The Guns of Brixton salueert bassist Paul Simonon de verpauperde wijk waarin hij opgroeide. In Lost in the Supermarket wordt het kapitalisme aangevallen vanuit King’s Road. Een muzikale raid op thatcheriaans Londen.

[ZIEN] Match Point (Woody Allen)

Geen geschiktere film dan Match Point (2005) om Londen via het witte doek te verkennen. Woody Allen gidst zijn personages langs talloze hotspots en maakt er aldus een bewegende postkaartentrip van. Ontdek in het spoor van Scarlett Johansson de Queens tennisclub op Palliser Road, de Royal Opera House of het Gherkingebouw van architect Norman Foster. Ga met Johansson shoppen in South Kensington en Chelsea, stap een pub binnen in Mayfair, maak een romantische wandeling langs de Thames en ga moderne kunst kijken in Tate Modern.

[FOTOGRAFIE] Out of Focus: Photography

De prestigieuze Saatchi Gallery stelt voor het eerst in tien jaar weer foto’s tentoon, en meteen van 38 fotografen tegelijk. Van het betere knip- en plakwerk in John Stezakers collagefoto’s of Mat Collishaws gigantische mozaïeken tot Chris Levines holografische portret van de Queen.

Tot 22/7, Saatchi Gallery.

saatchi-gallery.co.uk

[PODIUM] Damon Albarn’s Dr Dee

Damon Albarn is meer dan Blur, Gorillaz en The Good, the Bad & the Queen. Vorig jaar ging in Manchester zijn opera Dr Dee in première. John Dee was een 16e-eeuwse wetenschapper, occultist en raadgever van koningin Elizabeth I. Het stuk beleeft nu zijn Londense première, als onderdeel van de Cultural Olympiad. Albarn staat zelf op het podium tussen de professionele operazangers.

Tot 7/7, London Coliseum.

festival.london2012.com

[LITERATUUR] Writing Britain: Wastelands to Wonderlands

De prachtige British Library presenteert honderden parels uit de Britse canon. Aanschouw de originele manuscripten van The Canterbury Tales, The Hobbit, Jane Eyre, Harry Potter and the Philosopher’s Stone en John Lennons kladversie voor In My Life, en besef dat het leven te kort is om alleen maar Aspe te lezen.

Tot 25/9, British Library.

bl.uk

[HOTSPOT] Dalston Roof Park

Daktuinen zijn straks, tijdens de olympische gekte, een veilig toevluchtsoord. Dalston Roof Park is het dak van een oude verffabriek waar openluchtfilms en -concerten plaatsvinden tussen de plantenbakken. The grass is always greener upstairs!

bootstrapcompany.co.uk/13-dalston-roof-parkVOLGENDE WEEK

Parijs

DOOR DAVE MESTDACH & MARIJKE VAN GEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content