Op 4 oktober vindt in Londen voor de zesde keer de finale plaats van Diesel-U-Music, de muziekwedstrijd die onder meer de carrières van Mylo, We Are Scientists en de Gentse dj-gebroeders Hermanos Inglesos lanceerde. Ook dit jaar ZIJN DE LAGE LANDEN GOED VERTEGENWOORDIGD.

Diesel-U-Music is zo’n beetje de internationale tegenhanger van Humo’s Rock Rally, met dat verschil dat de nadruk niet op gitaarrock ligt, maar op vernieuwender, zich meer in de marge bewegende muziekgenres: van hiphop over elektro tot drum-‘n- bass. Het sponsorende Italiaanse jeansmerk schreef zes jaar geleden voor het eerst de wedstrijd uit en gaf sindsdien al heel wat beginnend talent het beslissende duwtje richting platencontract, live-optredens en heavy rotation. Enkele Diesel-U-Music-revelaties zijn We Are Scientists, The Infadels, Mylo, Out Hud en Madlib, maar ook Belgen deden er hun voordeel mee: technodeejay Red D bijvoorbeeld, het hiphopcollectief Inserted en vooral Hermanos Inglesos, die in 2004 de hoofdvogel afschoten. Dat legde hen geen windeieren, vertelt Didier Engels, de oudste helft van het Gentse deejay-broederpaar.

Stond de telefoon de dag na jullie overwinning roodgloeiend?

Didier Engels: Het is niet alsof de promotoren plots in de rij staan, maar het hielp wel dat we op affiches ‘Diesel-U-Music’ achter onze naam konden zetten. Dat klinkt toch beter dan Café ’t Karrenwiel. (lacht) Na die overwinning is het wel snel gegaan. Dat jaar stonden we op de Lokerse Feesten, Marktrock… Diesel vroeg ons vorig jaar ook nog te draaien op een feestje in Londen, we werden gevraagd voor mode-events van Pepe en Armani…

Eind deze maand starten jullie bovendien als resident deejays in de Gentse Culture Club.

Engels: Een aanbod dat we niet konden laten liggen. Ze hebben ons ook gevraagd het compilatiealbum Five Years Culture Club in elkaar te boksen.

Inmiddels werken jullie ook aan een eigen plaat. Zal die aansluiten bij andere Gentse deejayprojecten zoals Foxylane, The Subs en The Glimmers?

Engels: Goh, we komen uit Gent, dus ’t zal er wel aan te horen zijn, zeker? Verwacht geen bomplaat of voorgekauwde elektrodeuntjes. Ons studiowerk zal wellicht meer aansluiten bij de sound van Lindstrom & Prins Thomas. In maart zou de plaat klaar moeten zijn.

Gaan jullie op 4 oktober supporteren voor jullie landgenoten?

Engels: Nee, we draaien die avond zelf in Londen, op een feestje van Sienna Miller. Maar we halen de afterparty wel, denk ik. (lacht)

Het volledige deelnemersveld, met een sample van hun werk, vind je op www.diesel-u-music.com. Focus Knack volgt de finale van op de eerste rij. Lees op 5 oktober op www.focusknack.be hoe ze het er hebben afgebracht.

Door Ben Van Alboom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content