Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

GEEF ACHT. Volgende zaterdag vindt het grootste benefietconcert uit de geschiedenis plaats. Live 8 in – welja – acht cijfers.

ZATERDAG 2/7. VANAF 13.00 OP BBC2 EN VANAF 16.00 OP JIM. MTV EN TMF BRENGEN OP 2/7 ELK Uur een nieuwsbulletin.

Live 8

9 Aantal steden die zaterdag een concert op poten zetten: Londen, Philadelphia, Parijs, Rome, Berlijn, Cornwall, Toronto, Tokio en Johannesburg. Op zes juli vindt in Edinburgh nog een tiende concert plaats, bij het begin van de G8-top in de Schotse hoofdstad. Live 8 is immers opgestart om ervoor te zorgen dat Afrika en zijn problemen een prominente plaats krijgen bij de vergadering van de rijkste landen ter wereld.

100 Ruim honderd artiesten en bands treden op op Live 8, waaronder supersterren als U2, Robbie Williams, Paul McCartney, Madonna, REM (Londen), Stevie Wonder, 50 Cent, Bon Jovi (Philadelphia), Brian Wilson, Duran Duran, Bryan Adams… Live 8 kreeg bakken kritiek wegens zijn bijna volledig blanke line-up. In Londen werden de etnische minderheden bijvoorbeeld vertegenwoordigd door… Mariah Carey. Om op de kritiek te antwoorden, voegden Geldof en de zijnen Ms Dynamite, Snoop Dogg en Youssou N’Dour toe aan de Londense affiche en organiseerden ze ook een volledig Afrikaans concert: Afrika Calling in Cornwall (Wales).

1 Ook de Belgische artiesten behoren tot een minderheid: Axelle Red staat in Parijs.

7 Aantal artiesten die er ook bij waren op de originele Live Aid twintig jaar geleden: Elton John, Madonna, Paul McCartney, Sting, U2, Duran Duran en Bob Geldof zelf natuurlijk.

2 Aantal bands die speciaal voor Live 8 opnieuw bij elkaar komen: The Sex Pistols en Pink Floyd (voor het eerst in 24 jaar in de klassieke line-up met Roger Waters en Dave Gilmour) geven zaterdag in Londen een eenmalig reünieconcert. Het cijfer kan nog oplopen mochten ook de Spice Girls beslissen om hun geschillen opzij te zetten – bij het ter perse gaan lag Mel C nog altijd dwars.

2 miljoen De 150.000 tickets voor het Live 8-concert in het Londense Hyde Park werden verloot via een sms-wedstrijd. De organisatoren kregen ruim 2 miljoen berichtjes binnen, goed voor een opbrengst van ruim 4,5 miljoen euro én een plaatsje in het Guinness Book of World Records.

1 miljard Het aantal tv-kijkers dat verwacht wordt.

16 procent Sky News hield onlangs een peiling onder de Britten over Live 8: 16 procent van de ondervraagden geloofde dat de concerten een verschil zouden kunnen maken voor Afrika.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content