20.40- Canvas

In Rusland, Israël en Belarus hebben ze hun eigen Little-reeksen, maar wij stellen ons graag tevreden met het origineel. Sketch na sketch – de ene al hilarischer dan de andere – toont Little Britain de kleinste kantjes van Groot-Brittannië. Bedenkers Matt Lucas en David Williams voelen zich niet te beroerd om in de huid te kruipen van de meest bizarre en marginale typetjes.

Een kleine greep uit hun aanbod:

Als de zelfverklaarde ‘only gay in the village’ heeft übernicht Daffyd het natuurlijk niet makkelijk, ware het niet dat hij in het dorpje Llanddewi Brefi perfect aanvaard wordt en hij eigenlijk de enige is die andere homo’s scheef bekijkt.

Aspirerend acteur Dennis Waterman is kleiner dan een colablikje, maar maakt zijn agent graag het leven zuur. Hij wil immers voor elke serie de ‘feem toon’ schrijven en zingen.

De langharige Lou en halfkale Andy vormen een aandoenlijk stel: Lou offert zijn leven op voor de aan zijn rolstoel gekluisterde Andy, alleen kan Andy best lopen en vindt hij niets wat Lou doet goed genoeg.

Als er ooit een lastige klant een winkel binnenstapte, dan wel Mr. Mann. Of hij nu een verjaardagskaart zoekt voor een man van 65 die honden, katten en cartoonkikkers haat, of een boek over Britse muziek tussen 1356 en 1390, winkelier Roy – die overigens alles aan zijn arm- en beenloze vrouw moet vragen – kan hem maar niet tevredenstellen.

Maggie en Judy zijn welgerespecteerde vrouwen van middelbare leeftijd, geëngageerd in de maatschappij. Maar zoek dekking als je Maggie ‘lesbische marmelade’ voorschotelt. Ze kan het zéér moeilijk binnenhouden…

Veertien, moeder van zes en jeugddelinquent extraordinaire: Vicky Pollard is niet bepaald de ideale schoondochter. Bovendien heeft ze haar eigen welbespraakte manier om zich uit de nesten te werken: ‘ Yeah but, no but, yeah but, no but, yeah but.’

En als zij u nog niet kunnen overtuigen, misschien dan wel de gastrollen van Dawn French, Elton John, George Michael en Robbie Williams – als travestiet, jawel – of de Gouden Rozen, BAFTA-Awards en andere prijzen die Little Britain in de wacht sleepte. Wees gewaarschuwd: volgens The Independent lachen Lucas en Williams vooral met ‘gehandicapten, armen, ouderen, homoseksuelen en dikkerdjes’.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content