LINDE LOOPT

EK, Tour, Olympische Spelen, aan sport is er deze zomer geen gebrek. Wij laten zeven weken lang een Interessante Vlaming aan het woord over de sport van zijn of haar hart. Deze week: Linde Merckpoel over lopen.

DOOR STEFAAN WERBROUCK FOTO’S CHARLIE DEKEERSMAECKER

door Stefaan Werbrouck

‘Ik ben beginnen te lopen toen ik stopte met roken. Ik wist dat ik de sigaret nooit zou kunnen laten als ik niet iets anders zou doen. Ik kon kiezen tussen meer eten of sporten. Het is uiteindelijk beide geworden: ik verbrand vandaag zo veel calorieën, dat ik kan eten wat ik wil. (lacht) Ik heb wel even getwijfeld, omdat ik toen al de ochtend deed op StuBru. Ik dacht dat ik nooit de energie zou vinden om ook nog eens te lopen. Maar eigenlijk was het omgekeerd: na een uitzending sporten gaf mij een boost voor de volgende dag. Sinds ik van de ochtend naar de middag ben gegaan, is het zelfs moeilijker geworden, omdat ik meer moet plannen. Ik zal blij zijn als het radioseizoen erop zit.

‘MOMENTEEL TRAIN IK VOOR DE MARATHON IN BERLIJN, DIT najaar. Onder impuls van twee vriendinnen heb ik in september vorig jaar beslist dat ik het zou doen, en sindsdien loop ik vier à vijf keer per week. Met schema’s en hartslagmeter, en onder professionele begeleiding, ja: ik hou van de wetenschappelijke aanpak, het idee dat je eruit haalt wat erin zit. Toen ik nog maar een paar weken liep, kreeg ik last van mijn knieën. Toen is gebleken dat ik al mijn hele leven zonder het te weten platvoeten heb. Ik heb steunzolen laten maken, en het ongemak is compleet verdwenen. Ik draag ze nu ook als ik niet sport, ik voel me zelfs fysiek ongemakkelijk zonder. Dus een gratis tip voor elke beginnende loper: check uw voeten!

‘MIJN TRUC: OP DE VRT ALVAST MIJN SPORTTENUE AANDOEN, zodat ik niet langs thuis hoef te rijden en de verleiding om in de zetel neer te ploffen kleiner wordt. Mede daarom is Park Den Brandt in Wilrijk mijn favoriete loopplaats: daar passeer ik op weg naar huis. Het is bovendien een heel mooi park met veel schaduw dat er in elk seizoen anders uitziet. Het vormt een driehoek met het Nachtegalenpark én Middelheim, maar daar raak ik bijna nooit: ik loop vooral het toertje van 2 kilometer door Den Brandt, wat eigenlijk belachelijk is als je twee uur moet trainen. Maar dat repetitieve spreekt mij aan: lopen is het verstand op nul zetten en gáán. Als het saai wordt, luister ik naar een boek of een podcast. Ik ben een grote fan van This American Life, een Amerikaans radioprogramma dat zowel ernstige als grappige onderwerpen brengt. Zo goed dat ik soms loop te schaterlachen, wat me altijd wel een paar rare blikken oplevert. (lacht)

VOLGENDE WEEK

Hanne Decoutere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content