‘Lil’ Kleine (23)

58.000 volgers op Twitter

925.000 volgers op Instagram

92 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify

Grootste hit Drank & drugs, 29 miljoen keer bekeken op YouTube

In 1 lyric ‘Je zusje is mijn fan / vraag je moeder.’

Twaalf jaar is Jorik ‘Lil’ Kleine’ Scholten wanneer hij in het Nederlandse jeugdjournaal zegt: ‘Ik wil heel bekend worden, echt waar. Altijd heb ik een schrijfblok op mijn bureau. Ik vind dat je geen echte rapper bent als je niet zelf je teksten schrijft.’

De Amsterdamse knul is op dat moment al jaren bezig met muziek. Hij scoorde een platencontract bij hetzelfde label als zijn grote idolen Lange Frans en Baas B. Die laatste liep hij op zijn tiende op straat tegen het lijf, en hij overdonderde hem meteen met zijn lyrics. Lil’ Kleine is een lefgozer.

In 2015 brengt hij met Ronnie Flex Drank & drugs uit. Het wordt een monsterhit. ‘Als je bitch wil chillen is ’t geen probleem, dan ga ik erheen / Ik kom niet alleen, want ik heb drank en drugs’, klinkt het maandenlang op fuiven en speelplaatsen – óók die van lagere scholen.

Op zijn nieuwe single Krantenwijk – met Boef – pocht hij dat zijn hele leven fast gaat, ook financieel: ‘Ik ging slapen met een doezoe, werd wakker met een ton’ – een doezoe is duizend euro.

Waarvan akte overigens: de 7500 tickets voor de eerste van zijn twee shows in de Lotto Arena waren in minder dan een uur – het tijdsbestek van een uiltje vangen – uitverkocht. Voor een Nederlandse tournee van elf shows waren na één dag al geen kaartjes meer beschikbaar. In zijn nieuwe huis hangt trouwens een werk van grafittikunstenaar Alec Monopoly: een portret van Dagobert Duck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content