1942

Brian Douglas Wilson wordt op 20 juni geboren in Hawthorne, Californië. Samen met zijn jongere broers Carl en Dennis wordt hij door vader Murry Wilson met bepaald harde hand opgevoed. Op een keer komt Brian zodanig onzacht in aanraking met vaders hand dat hij voor het leven doof blijft aan zijn rechteroor.

1961

Brian, Carl en Dennis richten samen met neef Mike Love en David Marks een groepje op: Carl And The Passions, een naam die ze algauw voor The Beach Boys inruilen. Al in ’62 volgt de grote doorbraak met Surfin’ Safari. Een jaar later verlaat Marks de groep – ten voordele van Brians jeugdvriend Al Jardine – al weet hij vandaag nog steeds te rentenieren met de royalty’s die hij aan twee jaar Beach Boys heeft overgehouden. In ’64 trouwt Brian met de dan 16-jarige Marilyn Rutherford. Ze krijgen twee dochters, Carnie en Wendy.

1966

The Beach Boys leveren met Pet Sounds hun magnum opus af, maar tijdens de opnames van opvolger SMiLE stort Brian in. De toenemende druk van managers en platenfirma en de groeiende onenigheid binnen The Beach Boys doen het popgenie vluchten in marihuana, lsd en uiteindelijk cocaïne. Drie jaar lang komt Brian zijn eigen huis niet meer uit.

1975

Brian wordt door zijn vrouw overtuigd om zich door therapeut Eugene Landy te laten behandelen. Hij slaagt erin Brian van de drugs af te helpen en hem zelfs opnieuwmet The Beach Boys te doen samenwerken. In ’77 verschijnt Love You, de laatste Beach Boys-plaat waarvoorhij de songs zou aanleveren.

1979

Brian en Marilyn gaan uit elkaar, waarna de Beach Boy opnieuw in een neerwaartse spiraal terechtkomt: hij zet zichzelf op een strikt dieet van lsd, cocaïne en fast food, waardoor hij in geen tijd meer dan 150 kilo weegt. Eugene Landy verstevigt zijn greep op de Beach Boy, isoleert hem van zijn familie – zelfs zijn eigen broers kunnen hem niet meer bereiken – en roept zich uit tot Brians ‘manager-voor-het-leven’. Landy roomt zo’n kwart van Brians netto-inkomsten af, trekt het leeuwendeel van zijn royalty’s naar zich toe, betrekt Brians eigen woonst en parkeert zijn ‘cliënt’ in een huurhuis. In ’88 brengt Brian zijn eerste, titelloze debuutplaat uit, maar opvolger Sweet Insanity – waarop onder andere een duet met Bob Dylan figureert – wordt door de platenfirma geweigerd.

1994

Brians broer Carl weet, aanvankelijk zeer tegen de zin van de gehersenspoelde Brian zélf, een proces aan te spannen tegen Landy en hem definitief uit Brians leven te bannen. In ’95 hertrouwt Brian met Melinda Ledbetter: ze adopteren twee dochters en een zoon. Nóg in ’95 gaat Brian voor het eerst weer op tournee met zijn nieuwe groep, The Wondermints.

2004

Na 38 jaar werkt Brian samen met The Wondermints alsnog het mythische SMiLE af. Een jaar later volgt de kerstplaat What I Really Want For Christmas en in september 2008 het autobiografische conceptalbum That Lucky Old Sun.

(V.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content