Neen, Lieven Scheire is géén computernerd. Al kent hij toch verdacht goed zijn weg op het internet.

Je staat bekend als een begenadigd fysicus. Schuilt er ook een computergeek in je?

Hmm, ik denk niet dat ik in de top van de curve zit, maar toch wel in de hogere regionen. (lacht) Alle Neveneffecten zijn ook zulke workaholics dat we vaak via het net communiceren. E-mailen doe ik het vaakst, maar we houden ook wel eens een Skypevergadering. Al treffen we elkaar ook nog in de analoge wereld.

Dwaal je tussendoor wel eens rond op andere sites?

Wikipedia vind ik een fantastische site om informatie te zoeken, én om zelf te schrijven. Ik ben zelfs al een paar items begonnen, over het aalputmotje bijvoorbeeld, en over enkele comedians. En dan ben ik blij dat ik tot de maatschappij heb bijgedragen.

Ben je ook je eigen Wikipedia-entry gestart?

(lacht) Neen, dat is not done. Maar ik zal er wel de fouten uithalen, dat mag deontologisch gezien nog net.

Kan je ons als Neveneffect enkele comedysites aanbevelen?

In ons taalgebied zijn die nogal versnipperd. Al is Wittenond. be – de Belgische tegenhanger van het Nederlandse zwartekat.nl – wel een goed begin. Om filmpjes te zien, surf je het best naar YouTube. Persoonlijk vind ik die immense beschikbaarheid veel waardevoller dan eventuele auteursrechtenperikelen, ook voor ons eigen werk.

Laat jij elders nog sporen na op het internet?

Net zoals tijdens mijn vorige rubriek in De Laatste Show hou ik er opnieuw een blog op na. Op bloggen.be/lievenfysicascheire weid ik uit over wat ik anders in 10 minuten kwijt moet. Vanaf november staat er ook een superprofessionele nieuwe Neveneffectensite online.

Is er ook wat aan fysica te vinden?

Álles van fysica! Dat is net het fijne aan fysica: de wetenschappers maken hun kennis bereikbaar voor iedereen. Voor huis-tuin-en-keukenfysica kan je terecht op howstuffworks.com. Thinkgeek.com is dan weer de ideale plek voor nerdspeelgoedjes.

En wat met ontspanning?

Als ik er de tijd voor vind, game ik graag. Op pc dus, een console heb ik niet in huis. Ik kan me er vreselijk over opwinden dat gametitels altijd véél later op de computer beschikbaar zijn. Mijn favorieten? GTA en Call of Duty, om de schitterende onlinemultiplayer.

Nog aanraders?

Snopes.com! Een site die in elke basiscursus internet zou moeten zitten. De makers verzamelen urban legends én controleren of die nu waar gebeurd zijn of niet. Best wel grappig om te lezen waar die broodjeaapverhalen vandaan komen. Bovendien bieden ze ook een overzicht van dubieuze massamailings. Neem nu de betreurde Bonsai Kittens: waar of niet waar?

Lieven Scheire komt dit najaar weer elke maandag langs in De Laatste Show, nu om het einde van de wereld te voorspellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content