Liefde zonder excuses

‘Love means never having to say you’re sorry’, luidde de slogan voor de smartlap Love Story (1970). Sorry, maar hieronder vindt u tien romances die de geliefden zich om diverse redenen wel kunnen beklagen. Om uw Valentijn wat op te peppen: tien politiek incorrecte love stories in chronologische volgorde. 1 KING KONG (1933; M. C. Cooper, E. B. Schoedsack)

Grotesk, seksistisch, maar ook surrealistisch romantisch. Al kun je de primaire passie van een grote harige aap voor Fay Wray, die in de palm van zijn poot wellustig ligt te spartelen, gewoon ook beestig erotisch noemen.

2 THE BRIDE OF FRANKENSTEIN (1935; James Whale)

Soort zoekt soort? Klopt niet altijd: als de bruid (Elsa Lanchester) van het monster van Frankenstein haar aanstaande (Boris Karloff) ziet, kan ze een schreeuw van afgrijzen niet onderdrukken. De monsterachtige complicaties van de liefde als het ware.

3 LA BELLE ET LA BETE (1946; Jean Cocteau)

Het romantische sprookje van de onbaatzuchtige liefde van het beest (Jean Marais) voor de beeldschone Josette Day, door Jean Cocteau verbluffend poëtisch en feeëriek verbeeld.

4 DOUBLE SUICIDE (1969; Masahiro Shinoda)

Een papierhandelaar offert zijn gezin, have en goed en uiteindelijk zijn leven op voor zijn erotische obsessie voor een prostituee. Japanse amour fou op z’n allergeraffineerdst.

5 MONSIGNOR (1982; Frank Perry)

Kardinaal Christopher Reeve had tijdens zijn aalmoezeniersjaren nog een scharrel met een zwaarmoedige postulante (Geneviève Bujold), wat hem tijdens een pontificale mis zuur opbreekt. Klerikale bestsellernonsens op zijn paasbest.

6 SID & NANCY (1986; Alex Cox)

De kortstondige, intense liefdesband tussen twee gedoemde punk junkies: Sex Pistols-bassist Sid Vicious (Gary Oldman) en zijn vriendinnetje Nancy Spungen (Chloé Webb). Ware liefde betekent niet altijd het uitwisselen van lichaamsvochten: soms volstaat ook het delen van heroïnespuiten.

7 MONA LISA (1986; Neil Jordan)

De tragische fascinatie van een als chauffeur geëmployeerde small-time loser (Bob Hoskins) voor een raadselachtige callgirl die niet alleen ver boven zijn stand zweeft, maar bovendien op meisjes valt. Of hoe stekeblind liefde kan zijn.

8 GHOST (1990; Jerry Zucker)

Patrick Szwayze, zelf meestal zo stroef als een diepvrieslijk, is ideaal gecast als de geest van een vermoorde man die door het leven van zijn belaagde vriendin (Demi Moore) blijft spoken.

9 THE CRYING GAME (1992; Neil Jordan)

Neil Jordan stelt de grote onthulling in zijn ‘chick with a dick’-romance zo lang mogelijk uit en haalt het maximum uit de betoverende spanning in de relatie tussen een IRA-strijder (Stephen Rea) en het vriendinnetje (Jaye Davidson) van een omgekomen zwarte Britse soldaat (Forest Whitaker).

10 VOOR EEN VERLOREN SOLDAAT (1992; Roeland Kerbosch)

Man-knaap-liefde op z’n Hollands: alsof er geen vuiltje aan de lucht is. In de hongerwinter van 1944-45 in Friesland beleeft een twaalfjarige jongen zijn eerste seksuele ervaring met een Canadese soldaat. Naar de autobiografische roman van Rudi van Dantzig. Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content