LEVE DE KONING!

Dimitri Dewever medewerker Trends

King’s Quest: de koning onder de adventure games – is opnieuw speelbaar in een hedendaagse versie.

ACHTERGROND

Er was eens, heel lang geleden, in 1984 – toen de dieren nog spraken en ontwikkelaar Sierra Entertainment gamegeschiedenis schreef – het baanbrekende zoekspel King’s Quest. Zowel verhaaltechnisch als grafisch zette de titel een nieuwe standaard binnen het genre. Er volgden nog verschillende sequels en spin-offs in de vorm van Space Quest en Police Quest, tot de motor van de franchise, mede door uitgeversperikelen, eind jaren negentig plots dienst weigerde. Gevolg: de roemrijke serie verdween meer dan zeventien jaar van het toneel, waardoor een nieuwe generatie gamers er nooit in contact mee is gekomen. Tot nu…

VERHAAL

De reboot van King’s Quest wordt een vijfdelige serie. Het eerste hoofdstuk – A Knight To Remember – is nu downloadbaar. De volgende episodes worden later dit jaar en volgend jaar op de markt gebracht. Koning Graham, de legendarische vorst uit de originele reeks, heeft inmiddels een gezegende leeftijd bereikt en vertelt zijn kleindochter verhalen over zijn glorieperiode. De koning komt helemaal tot leven via de doorleefde stemvertolking van Christopher Lloyd (Doc uit Back to the Future). In dit eerste spel komen we te weten hoe hij koning is geworden. Het grijpt dus terug naar King’s Quest (1984).

CONCEPT

Je krijgt de controle over de jeugdige, lichtjes roekeloze Graham, die op queeste vertrekt om ridder en uiteindelijk vorst te worden. Onderweg ontmoet je allerlei kleurrijke personages, kun je zaken aan je inventory toevoegen, objecten verzamelen en lever je slag met allerlei sp(r)ookjesachtig tuig van de richel. In se is dit een puzzel- en behendigheidsspel verpakt in een coming of age-verhaal, met milde grafische knipogen naar The Banner Saga (2013). In vergelijking met een episodisch Telltale-spel (The Walking Dead bijvoorbeeld) hebben je beslissingen en daden minder impact op het lot van de protagonist.

VERDICT

De nieuwe King’s Quest beschikt met zijn handgetekende omgevingen en cartooneske animaties over een charmante, jeugdige en eigentijdse look. Verhaal en stemmenwerk zijn clever en meeslepend, en ook de puzzel- en speurmomenten zijn prima. De spelopbouw is redelijk lineair, er zijn wat cameraproblemen en in het midden sleept de game – ondanks zijn korte speelduur van ongeveer vijf/zes uur – een tijdje stuurloos aan. Jammer dat we niet meteen met een volgend hoofdstuk aan de slag kunnen, maar dat is nu eenmaal het concept van episodische videogames: de speler warm houden tot er een nieuw deel beschikbaar komt.

KING’S QUEST

PC – PS3 – PS4 – XBOX360 – XBOX ONE

NORDIC GAMES

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Partner Content