Wie vertolkt wie in Walter Salles’ On the Road?

JACK KEROUAC 1922-1969 BOEK SAL PARADISE FILM SAM RILEY

Wat James Dean was voor de film en Charlie Parker voor de jazz, was Jack Kerouac voor de literatuur. Zijn autobiografische roman On the Road – geschreven in 1951 op drie weken tijd en gepubliceerd in 1957 – werd de oerkreet van de Beat Generation, met zijn spontane proza en subversieve sfeer. In de film krijgt de angelieke vagebond met Frans-Canadese roots het gezicht van Sam Riley, de Brit die eerder gestalte gaf aan een ander culticoon: Joy Divisionfrontman Ian Curtis.

NEAL CASSADY 1926-1968 BOEK DEAN MORIARTY FILM GARRETT HEDLUND

Dichter, dief, genie, seksjunk en junk tout court: de man die Kerouac de weg richting underground wees, raasde in vijfde versnelling door het leven, tot hij nog voor mei 68 op the road to nowhere crashte ten gevolge van een overdosis drugs en alcohol. Aan relatieve nieuwkomer Garrett Hedlund, bekend van Tron: Legacy, om het literaire mysterie te doorgronden en een charismatisch gezicht te geven.

LUANNE HENDERSON 1930 BOEK MARYLOU FILM KRISTEN STEWART

Golden beauty LuAnne Henderson was vijftien toen ze in 1945 trouwde met Neal Cassady om ook na de ontbinding van hun huwelijk drie jaar later nog lange tijd zijn maîtresse te blijven. In het boek, waarin ze met Sal en Dean door Amerika trekt, werd ze door Kerouac omgedoopt tot Marylou. In de film wordt de beatmuze vertolkt door Twilight-ster Kristen Stewart.

CAROLYN CASSADY 1923 BOEK CAMILLE FILM KIRSTEN DUNST

In 1948 trouwde Carolyn – een rol voor ex-Hollywoodprinses Kirsten Dunst – met Neal Cassady, al was die even vaak bij zijn ex LuAnne te vinden. In haar eentje voedde ze de drie kinderen op die Cassady haar schonk, om later meermaals haar memoires neer te pennen: het verfilmde Heart Beat (1976) en Off the Road; Twenty Years with Cassady, Kerouac and Ginsberg (1990). Carolyn is er inmiddels 89 en woont in Engeland.

WILLIAM S. BURROUGHS 1914-1997 BOEK OLD BULL LEE FILM VIGGO MORTENSEN

Burroughs was niet alleen de goeroe van de beatgeneratie, de vader van de deconstructivistische schrijftechniek en auteur van The Naked Lunch en The Soft Machine, hij was ook een junkie en een wapengek die bij een spelletje Willem Tell zijn vrouw door de kop knalde. De cultkoning, die op de hoes van het Beatlesalbum Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band prijkt en in Gus Van Sants Drugstore Cowboy een junkiepriester speelt, krijgt hier de stoere karakterkop van Viggo Mortensen.

ALLEN GINSBERG 1926-1997 BOEK CARLO MARX FILM TOM STURRIDGE

Vorig jaar kreeg beatdichter, tegencultuur- en gayicoon Allen Ginsberg nog het gezicht van James Franco in de biopic Howl, naar zijn bekendste en beruchtste gedicht. Hier wordt hij geïncarneerd door Tom Sturridge, de 26-jarige Brit die eerder Robert Pattinson zag weglopen met de rol van Twilight-vampier. Straks mag ook Daniel Radcliffe een poging wagen in nog een andere film over de genese van het schrijvende groepje subversievelingen dat de geschiedenis inging als de Beat Generation.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content