Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Dansend naar de dood – Zijn eerste plaat in vier jaar tijd zal meer dan waarschijnlijk ook zijn laatste zijn. Maar Lee Hazlewood gaat zijn graf vrolijk zingend tegemoet.

CAKE OR DEATH

BPX 1992 – COUNTRYPOP

Het gaat niet goed met Lee Hazlewood. De 77-jarige countrylegende vecht een oneerlijke strijd uit met een kanker die niet van plan lijkt zich door de vandaag nochtans als revolutionair bekendstaande geneeskunde te laten dwarsbomen. Volgens zelfverklaard Hazlewoodaanbidder Jarvis ‘Pulp’ Cocker, die wij onlangs tegen het tengere lijf liepen, heeft ome Lee nog slechts enkele maanden te gaan. Cake Or Death, de opvolger van het ook al behoorlijk straffe For Every Solution There’s A Problem uit 2002, wordt dan ook illusieloos als ’s mans zwanenzang beschouwd, niet het minst door Hazlewood zelf.

Maar in tegenstelling tot generatie-genoot Johnny Cash – die er in het zicht van zijn levenseinde nog een heuse songcyclus over aftakeling en vergankelijkheid uit perste – verspilt Hazlewood amper een gedachte, laat staan een versregel aan Het Onvermijdelijke Einde, en is zijn laatste wapenfeit business as usual. Ome Lee heeft met The Man In Black wel zijn donkere, door whisky en teer aangevreten stem gemeen, maar Hazlewood laat die kloeke bas graag contrasteren met lichtvoetige deuntjes en ronduit silly arrangementen.

De songs op Cake Or Death werden opgenomen in Stockholm, Berlijn, Nashville en Phoenix. Geen wonder dat ze alle windrichtingen van het muzikale spectrum uit stuiteren. Zo wordt Hazlewood in openingssong Nothing van repliek gediend door het Teutoonse zangeresje Lula, waardoor de gemoedelijke countryshuffle in geen tijd pompeuze variétéproporties aanneemt. Ook het aan Link Wray herinnerende The First Song Of The Day is opgesteld in de taal van onze Bratwurst mit Sauerkraut verorberende medemens, maar voorts vooral veel countrypop waar de heerlijke surfriedels van Duane Eddy doorheen mogen ploegen en het soort americana waar een groep als Calexico al jaren zijn voordeel mee doet.

Fijne bonus is dat Hazlewood – die zijn muziekcarrière nooit helemaal au sérieux heeft genomen en zichzelf al helemaal niet – zijn twee grootste hits, These Boots Are Made For Walk-ing en Some Velvet Morning, op bepaald respectloze en bijzonder geestige wijze door de mangel haalt. Met Cake Or Death lijkt Lee Hazlewood – blikje bier in de ene hand, Magere Hein the finger gevend met de andere – op zijn eigen graf te dansen. We missen hem nu al.

Download nu * She’s Gonna Break Some Heart Tonight

* Sacrifice

* Boots (Original Melody)

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content